Mitä on NLP?

4891

Mitä on NLP?

Mitä on NLP? NLP:n kehittivät alunperin 1970-luvun alussa Richard Bandler ja John Grinder. Alku sykäyksenä NLP:n kehittämiselle oli Bandlerin havainnot psykologian ja eri terapiamuotojen kyvyttömyydestä tuoda käytännössä juuri minkäänlaista apua sitä tarvitseville ihmisille.

Yhdessä Grinderin kanssa Bandler tutki ja mallinsi niitä terapeutteja, jotka muista poiketen jostain syystä onnistuivat saamaan aikaan positiivisia tuloksia. Tällaisia mallinnettavia terapeutteja olivat mm. perheterapeutti Virginia Satir, Gestalt-terapeutti Fritz Perls sekä hypnoterapeutti Milton Ericksson. Mallinnettuaan osaavia terapeutteja Bandler ja Grinder lähtivät mallintamaan myös muita omien alojensa huippuosaajia: olympiaurheilijoita, yritysjohtajia, ”myyntitykkejä”, taiteilijoita jne. Bandler ja Grinder huomasivat, että huippuosaajien tiedostamattomat taidot ja mielen strategiat voidaan mallintaa ja opettaa myös muille ihmisille.

Syntyi ymmärrys siitä, miten ihmisen aivot toimivat ja miten ihmiset voidaan opettaa ajattelemaan ja toimimaan tavalla, joka on heille itselleen hyödyllisempää ja tarkoituksenmukaisempaa. NLP:ssä kiinnostuksen kohteena eivät siis ole ongelmat ja niiden syntyminen. NLP on ennen kaikkea menetelmä, jonka avulla saadaan aikaan toivottuja muutoksia ja sen myötä haluttuja tuloksia. Se on menetelmä joka keskittyy muutokseen ja tulevaisuuteen, siihen mitä pystymme tekemään, muuttaaksemme tulevaisuuden sellaiseksi kuin haluamme.

NLP voi auttaa sinua toteuttamaan juuri ne tarvittavat muutokset ajattelussa, käyttäytymisessä ja toiminnassa, joita kehotetaan tekemään, mutta joihin et useinkaan saa vastauksia, miten ne muutokset tehdään. NLP:stä voi saada hyvinkin kattavan kuvan lukemalla. Kirjoista opittujen mallien soveltaminen käytäntöön on kuitenkin asia erikseen, sillä pelkkä NLP-tekniikoiden ymmärtäminen ei yleensä vielä riitä. Itse tekniikoita tärkeämmäksi osoittautuu usein ymmärrys siitä mitä ja miten tekniikoita käyttää missäkin tilanteessa. NLP:tä voi siis oppia lukemalla, mutta NLP:n osaaminen edellyttää sen kokemista. (Hannu Pirilä, Flow Mentaalivalmennus)

NLP:stä sanottua: auttaa muuttamaan uskomuksia ja asenteita, kehittää henkistä tasapainoa, saa aikaan pysyviä käyttäytymismuutoksia, auttaa pääsemään eroon peloista ja jännitystiloista, positiivinen vaikutus vuorovaikutustaitoihin, tukea tavoitteiden saavuttamiseen ja motivaation ylläpitämiseen.

Onelife1

2 vastausta artikkeliin “Mitä on NLP?”

  1. Päivitysilmoitus: Change… It is a good thing |

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.