Todellakin uskaltaa. Monet tanssilavat avautuvat näin kesän kynnyksellä ja suomalaiset perinteisesti ovat käyneet ainakin juhannustansseissa. Monelle saattaa herätä kysymys, että ”Onko tanssilavoja vieläkin? Eikö se ole jo muinaishistoriaa?”
Totta on, että tanssilavoja on vähemmän kuin vaikka 10 tai 20 vuotta sitten ja tanssipaikka ja -kulttuuri on monimuotoistunut. Erilaisia tansseja ja tanssitapahtumia järjestetään eri puolella Suomea, kannattaa lähteä rohkeasti tutustumaan.
Tässä muutamia vinkkejä ja ajatuksia sinulle, joka olet päättänyt lähteä kokeilemaan kesän lavatansseja tai muita tanssitapahtumia.
Tanssilavoilla, tanssikursseilla, ulkoilmatansseissa, kaupunkitansseissa, tanssibileissä, tanssileireillä, tanssifestareilla… Alempaa löydät vinkkejä erilaisista tanssipaikoista. Valitse siis sinulle sopiva paikka ja musiikki
Pärjäät hienosti normaaleilla kohteliailla käytöstavoilla. Voit tulla sellaisena kuin olet, tanssia tai olla tanssimatta. Mitään ei ole pakko tehdä, tanssit ovat erilaisten ihmisten rento vapaa-ajan viettopaikka. Jos tanssit, pyri välttämään muihin törmäämistä.
Jos olet epävarma miten toimia, voit hetken seurata mitä muut tekevät tai kysyä muilta. Voit myös kertoa, että olet ensimmäistä kertaa tanssimassa ja mietit miten pitäisi toimia, että pääsee tanssimaan (tai toisaalta jos ei halua tanssimaan).
Siistit ja puhtaat vatteet. Tärkeintä on, että sinulla itselläsi on mukava olla ja voi olla hyvä miettiä pystytkö liikkumaan näissä vaatteissa toisen ihmisen kanssa. Osa käyttää housuja, shortseja tai hameita, osa t-paitoja tai kauluspaitoja. Varsinkaan kovin kuumia vaatteita ei kannata valita, koska tanssiessa tulee usein lämmin. Tämän vuoksi myös varapaita saattaa olla hyvä vaihtoehto pakata mukaan, varsinkin kuumalla ilmalla.
Kengiksi valitse mukavat, ei liian tahmea pohjaiset kengät, oikein korkeita korkoja kannattaa miettiä, onko niissä mukava liikkua ja toisaalta tottumattoman korot voivat joskus aiheuttaa muille tanssijoille kolhuja.
Tärkeintä on rento yhdessä tekeminen. Perusajatuksena paritanssissa on, että parissa toinen on viejä (perinteisesti mies) ja toinen on seuraaja (perinteisesti nainen), jolloin viejä ehdottaa omalla liikkumisellaan mihin suuntaan mennään ja seuraaja pyrkii tätä toteuttamaan. Tansseissa voit nähdä erilaisia pareja tanssimassa ja jokainen voi tanssia siinä roolissa kuin haluaa ja kenen kanssa haluaa, sukupuolesta riippumatta.
Koska välillä ollaan lähellä toista ihmistä, on hyvä muistaa käyttää deodoranttia, laittaa silloin tällöin pastilli suuhun ja välttää runsaiden hajusteiden käyttöä ennen tansseihin lähtöä.
Jos huomaat tansseissa, että joku osaa tanssia mielestäsi paremmin, ei se tarkoita etteikö voisi rohkeasti lähteä kokeilemaan, kukaan ei yleensä arvostele muita. Jokainen jo tanssiva muistaa sen kun ensimmäisiä kertoja otti tanssiaskeleita, tai ainakin heidän olisi hyvä muistella sitä ja auttaa aloittelevia pääsemään mukaan. Voit myös sanoa jos et osaa jotain tanssia, kaikkia tanssilajeja ei todellakaan tarvitse osata.
Pääosin tanssijat ovat rentoa ja mukavaa porukkaa, jotka mielellään toivottavat uudet ihmiset mukaan tanssimaan. Jos satut törmäämään poikkeuksellisesti ikävään tyyppiin, älä anna yhden tyypin pilata tanssireissuasi, valitettavasti näitäkin joskus joukosta löytyy.
Musiikkityyli riippuu hyvin paljon tanssitapahtumasta, yleensä levyltä tai live- esiintyjä.
Lavatansseissa soitetaan pääsääntöisesti perinteistä tanssimusiikkia. Erilaisissa tanssibileissä kyseisen tanssiperheen musiikia, kuten radiohittejä, lattareita, swingiä, tangoa jne. Voit valita siis itsellesi mieluisimman musiikin tai esiintyjät.
Kannattaa tutustua myös TanssiOnline Kesälavat kutsuu– tekstiin, jossa olemme pohdiskelleet kollegoiden kanssa lisää aiheesta.
Lavatansseissa käy hyvin eri ikäisiä ihmisiä, osallistujien ikäjakauma saattaa vaihdella paljon eri lavojen välillä. Osa tulee sinne oman parin tai puolison kanssa, osa yksin. Joillain lavoilla saattaa olla enemmän ihmisiä jotka tanssivat oman parin kanssa ja jossain toisaalla taas iso osa tanssijoista tanssii monien eri ihmisten kanssa. Kummatkin tavat ovat yhtä oikein.
Lavatansseissa käy myös ihmisiä, jotka tulevat kuuntelemaan live musiikkia, tapaamaan muita ihmisiä ja nauttimaan tunnelmasta ehkä myös juomasta ja ruuasta. Joten voit valita juuri sinulle sopivan tavan viettää aikaasi. Olet tervetullut lavatansseihin sellaisena kuin olet.
Ei. tansseissa sinun ei ole pakko tehdä mitään mitä et itse halua. Voit nauttia vain musiikin kuuntelusta tai muiden tanssin katselemisesta. Tanssilavoilla perinteisesti on jonkinlainen alue jossa tanssimaan haluavat ovat. Jos olet ns.hakualueella olisi kohteliasta lähteä tanssimaan, jos sinua haetaan tanssimaan, ellei ole jotain erityistä syytä kieltäytyä esim. hakija on käyttäytynyt epäasiallisesti aiemmin. Tässäkin kannattaa ajatella normaaleja käytöstapoja, kannattaa miettiä onko vessajonosta tai kahvilan pöydästä kesken keskustelun mukava tulla haetuksi tanssimaan.
Jokainen itse päättää kenen kanssa tanssii ja kuinka paljon. Haluatko tanssia vain oman parisi kanssa vai vaihtaa paria välillä? Istutko katselemassa reunalla muiden tanssia vai lähdetkö kokeilemaan itsekin?
Jos tanssit lavatansseissa kannattaa liikkua suurinpiirtein samaan suuntaan kuin muut. Yleensä keskellä lattiaa tanssivat ne jotka eivät etene lattialla. Lavatansseissa pääosin soitetaan kaksi saman tyylistä kappaletta peräkkäin ja ne tanssitaan saman parin kanssa. Kohteliasta on kiittää ja saattaa seuraaja lähemmäs hakuriviä tanssin jälkeen.
Vinkkejä lavatanssipaikoista:
Voit silti tulla tansseihin, tansseissa ei ole mitään tanssitaitovaatimuksia. Pärjäät hyvin vaikka ihan kävelemällä.
Joillain tanssilavoilla järjestetään myös ennen tansseja esim. lyhyitä tanssikursseja, jossa voit käydä opettelemassa tanssiaskeleita iltaa varten tai tutustumassa muihin tanssijoihin. Niihin voi halutessaan osallistua.
Joskus yhdella tanssitunnilla käynti ennen tansseihin lähtöä saattaa antaa ajatuksen ja varmuutta siihen mitä ehkä pitäisi tehdä. Mikäli haluaa valmistautua tanssikesään käymällä vaikka jollain kurssilla, kannattaa kurkata oman alueen tanssikoulujen tai tanssiseurojen kevään ja kesän tanssikurssit.
Littoisten lava (Tanssiseura Sekahaku)
Helsingin ilmaiset kaupunkitanssit
Männistön lava (Keravan Taitokolmio)
Kurkkaa myös ilmaiset tanssivinkit, paritanssin peruskurssi tai paritanssin jatkokurssi
Usein tanssilavalla on jonkinlainen hakualue, jossa tanssihalukkaat ovat. Tältä alueelta on yleensä turvallista kysyä paria tanssimaan. Hyvä tapa on kysyä esim. ”Lähdetkö tanssimaan?”
Yleensä tanssilavoilla on seinässä kyltit: miesten haku-naisten haku, jotka antavat suuntaa siitä ketkä pääsääntöisesti hakevat ensin. Voit myös kysyä muilta, ”Miten täällä toimitaan jos haluaa tanssimaan?” Perinteisesti tanssilavalla tanssitaan kaksi kappaletta saman parin kanssa.
On myös tansseja joissa parinvaihto tapahtuu yhden kappaleen jälkeen, mutta siitä yleensä kerrotaan esim. kuuluttamalla tai kyltillä seinällä.
Joissain tansseissa on käytössä koko illan tai osan iltaa sekahaku eli kuka tahansa voi hakea tanssimaan.
Tenhoo- tanssit (sekahaku)
Helsingin lavatanssit (sekahaku)
Alppi Dance Nights (sekahaku ja 1 kappaleen jälkeen vaihto)
Lisäksi järjestetään erilaisia tanssibileitä tai ulkoilmatansseja, joissa pääosin tanssitaan tietyn tyyppistä musiikkia/tansseja. Näissä vaihdetaan paria halutessaan tanssilajin tapojen mukaan, usein yhden tanssin jälkeen. Jos olet epävarma voi tästäkin kysyä muilta tai katsoa miten muut tanssijat toimivat.
Hyvää musiikkia, mahdollisuus tanssia ja vähän myös halutessaan opetella tansseja.
Jos tanssikipinä oikein puraisee kannattaa kurkata myös kesän tanssileirit, jotka kannattaa kokea jo ihan vaan tunnelman vuoksi.
Tässä postauksessa on vain pieni osa kesän tansseista, päivittelen listaa matkan varrelta.
PS. Hyviä vinkkejä saa laittaa. Mitä haluaisit vielä tietää? Mikä mietityttää?
(en päivitä tänne yksittäisiä tanssikursseja)