Blogi / Blog

tanssi

Vinkkejä tanssin treenaamiseen kotona

Tällä hetkellä, kun ei pääse tanssimaan ihan fyysisille tanssitunneille, useampi tanssija kaipaa vinkkejä, mitä treenata kotona ja miten. Helposti käy niin, että tulee toistettua vain samoja juttuja, ja omaan tekemiseen kyllästyy.

Jaan teille vinkin jonka avulla voi saada uusia ideoita omaan tanssiin ja tekemiseen kotona harjoitellessa.

Tämä kulkee nimellä TREENIPURKKI

  1. Leikkaa itsellesi eri teemojen laput irti. Voit laittaa kaikki samaan purkkiin tai haastavampi versio on laittaa laput teemoittain eri purkkeihin.
  2. Ota purkista yksi lappu, harjoittele kyseistä asiaa yksin tai parin kanssa 1 biisin ajan. Esimerkki: Tanssi yksi biisi poimien erilaisia aksentteja musiikista (jollakin tavalla).
  3. Haastavampi versio on nostaa eri purkeista useampi lappu ja tanssia yksin tai parin kanssa 1 biisin ajan harjoitellen näitä asioita. Esimerkki: Tanssi poimien musiikista laulajan venytyksiä, käyttäen hartioita ja isolla liikkeellä.
  4. Eli voit käyttää eri teemoja erilaisina yhdistelminä, mitä enemmän osioita sitä haastavampi harjoite. Tarkoituksena ei ole kuitenkaan tehdä montaa asiaa samaan aikaan, yleensä 1-3 teemaa on täysin riittävä.
  5. Jos harjoittelet yksin ”liikkuen” teema antaa suuntia miten toteutat harjoiteltavaa asiaa. Tähän voisi myös tehdä lappuja joissa on kuvioiden nimiä, jolloin harjoittelet kyseistä kuviota jollakin teemalla.

Tämä on starttipaketti treenipurkkiin ja voit sitten itse lisäillä omaan purkkiisi lisää harjoiteltavia asioita ja elementtejä (tekniikkaa, pyörimistä jne) sen mukaan mikä kuhunkin tanssilajiin sopii.

Tämä auttaa saamaan vaihtelevuutta omaan harjoitteluun, mutta myös jo lyhyestä harjoittelujaksosta tulee tehokkaampaa, kun keskityt johonkin asiaan kunnolla.

Varsinkin yksin harjoitteluun tästä saa apua, kun omaa tanssitaitoa pääsee harjoittelemaan ilman pariakin. Ensin sinun täytyy oppia liikkumaan itse, sen jälkeen pystyt tanssimaan paremmin parin kanssa ja lopuksi yhdessä musiikkiin!

Kerro mitä tykkäsit ja voit jakaa TREENIPURKKIA myös kavereille, ja olisi kiva nähdä teitä treenaamassa myös somessa. Merkitse postaukset #treenipurkki #hannatuominendance

Treeni-iloa kaikille!

tanssi

On valmentajia ja VALMENTAJIA! Kumpi sinä aiot olla?

Miksi meillä edelleen elää kuvitelma siitä, että kun osaat itse jonkin asian, voit alkaa opettamaan/valmentamaan muita? Onko osaaminen ja opettaminen sama asia? Ei todellakaan! Jokainen meistä tietää jonkun todella hyvän valmentajan/opettajan ja sitten sen ihan Pa%&#n. Mikä heidät erottaa?

Uuden taidon opettaminen, jo osaavien ohjaaminen, elämänmuutoksen tekeminen, opittujen tapojen muuttaminen tai vaikka kilpailemaan lähteminen omassa lajissa, vaativat kaikki erilaista valmennusta, ja erilaisten asioiden huomioimista. Miten sinä huomioit tämän omassa valmennuksessasi? Pitäisikö?

Silloin kun puhutaan opettamisesta/valmentamisesta/ohjaamisesta (mikä onkaan se termi jota sinun ympäristössä käytetään) tulisi minun valmentajana osata paljon muutakin, kuin vain spesifi lajiosaaminen/ tekeminen, vaikka tietenkin sekin on tärkeää.

Usein puhutaan mitä opetetaan, harvemmin kuulee miten ja mitä sitten, kun se yksi tapa ei toimikaan? Minä uskon ihmisen valmentamiseen kokonaisvaltaisesti. Mieli liikuttaa lihaksia ja toisaalta keho ja sen tuntemukset vaikuttavat myös meidän mieleemme ja ajatuksiin. Mikäli toinen ei toimi, vaikuttaa se myös toiseen. Joskus fyysisen kehittymisen esteenä on mieli (esim.ajatukset, tunteet, totuttu tapa ajatella ja toimia) ja valmentajana minun tulee löytää oikeat työvälineet auttaa ihmistä eteen päin. Minun tehtäväni on auttaa ihmistä pääsemään sinne mihin hän haluaa, ei sinne minne minä hänen haluan menevän tai päätyvän.

Helppoa… Ei aina… mahdollista…. TODELLAKIN!

Opiskellessani (PT.n ja liikunnan ammattitutkintoa) minulle tuli muutaman kerran vastaan kommentteja jotka hätkähdyttivät. Kuinka vahvasti meidän ajatukset estävätkään  kehittymisen?

”Kyllä sen jo heti näkee ettei kaikki pysty oppimaan tätä”

”Mä tuun epäonnistuun taas, mutta yritetään nyt kuitenkin”

”Jotkut ei vaan tule koskaan muuttumaan”

”Kaikkiin ei kannata tuhlata aikaansa”

”Ei mulla ole kykyjä tähän”

”Toiset vaan on niin laiskoja etteivät viitsi tehdä mitä pitää”.

”Mä nyt oon tällainen”

Kuulostaako tutulta?? Siinä on aikamoinen määrä uskomuksia, niin valmentajilta kuin asiakkailta. Ja sitten ihmetellään miksei (oppimis)tuloksia tule tai miksi muutoksen tekeminen on joskus niin pirun vaikeaa. Jokainen asiakas on yksilö ja valmennuksen tulisikin pohjautua yksilön tekemisen ja käytöksen kehittymiseen. Samat menetelmät ja valmennustapa ei sovi kaikille.

Olet sitten liikunnanohjaaja, tanssivalmentaja, PT tai työskentelet muuten ihmisten parissa. Olet jo toivottavasti miettinyt? Miten voisit löytää nopeammin luottamuksellisen suhteen valmennettavaan? Miten voisit paremmin motivoida, auttaa asiakkaitasi saavuttamaan heidän haluamiaan tuloksia? Kommunikoida vakuuttavammin? Varsinkin jos koet, että ihmiset eivät kehity haluamallasi tavalla, saattaa sinulta puuttua jokin tärkeä työkalu. Sinulla voi olla paljon tietoa, mutta osaatko sanoittaa sen niin, että asiakkaasi tai oppilaasi ymmärtää sen? Kuinka voit auttaa oppimaan uuden taidon, elämänmuutoksen tai kuinka käsitellä jännitystä, stressiä tai esiintymistilanteita entistä nopeammin ja paremmin.

Valmentajana minun tulee ymmärtää ettei kysymys ole minusta ja minun erinomaisuudestani, vaan minun valmennettavista ja siitä mikä heille on tärkeää.

Jokaisella on menneisyytensä, joka vaikuttaa meidän käytökseen tässä hetkessä. Koska valmentaja ei ole terapeutti voimme keskittyä tulevaisuuteen ja siihen mitä tehdään tänään ja tulevaisuudessa, jotta saadaan haluttuja tuloksia tulevaisuudessa. Miten? Kysymällä oikeita kysymyksiä. Auttamaan ihmistä näkemään eri vaihtoehtoja. Luomaan ilmapiirin, jossa uskaltaa yrittää, vaikka välillä pelottaakin. Löytämään omat sisäiset voimavarat ja luottamuksen itseensä.

Valmentajana en voi tehdä asioita valmennettavani puolesta, mutta voit tukea ja auttaa löytämään tien eteenpäin: helpommin, nopeammin ja paremmin.

Millainen valmentaja sinä aiot olla?

***

Mieti:

Miten sinä autat valmennettaviasi/ oppilaitasi heidän matkallaan?

Miten sinun valmentajasi on auttanut sinua saavuttamaan haluamiasi tuloksia, kehittymään?

***

Mikäli haluat saada parempia työkaluja omaan valmentamiseen tai ihmisten kanssa työskentelyyn, ilmoittaudu mukaan lokakuun koulutukseen.

Mielen työkalut -koulutus

Aika: 11-12.10.2019, pe 16-20, la 10-16.30
Hinta: 160€/ 2pvä koulutus
Paikka: Malmi talo, Ala-Malmin tori 1, Helsinki

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: hanna@hannatuominendance.com, 041-5054522

Kouluttaja: Hanna Tuominen
Ammatillinen opettaja, Tanssinopettaja, PT, Licensed practioner of NLP®, Licensed Master Practioner of NLP®, Licensed NLP Trainer™ , Licensed NLP Coach Trainer™

opettaminen, palaute, tanssi

Tahdon palautetta!

Hyvin usein, kun puhutaan palautteesta, herää keskustelu, että tanssikursseilla tulisi saada opettajilta enemmän palautetta.

Kyllä, opettajalta saatu palaute on tärkeää, mutta oletko koskaan miettinyt mitä palaute oikein tarkoittaa? Eli onko palaute aina, vain juuri sinulle henkilökohtaisesti kerrottu asia? Jotain joka täytyy muuttaa tai joka menee hyvin?

Kursseilla opettajat mahdollisuuksien ja oman näkemyksensä mukaan, joko antavat palautetta tai eivät. Palautteen antaminen (ja vastaanottaminen) tanssikurssilla ei ole aina niin yksinkertaista. Opettajana minun tulisi tunnistaa oppilaat, millä tavalla he oppimistilanteen ja palautteen käsittelevät ja millaiseen palautteeseen he ovat valmiita. Toiset ovat tässä parempia, kuin toiset, itse ainakin harjoittelen asiaa edelleen ja pyrin oppimaan siinä koko ajan paremmaksi. Huonosti, väärällä tavalla tai väärään aikaan annettu palaute on oppilaalle erittäin ikävä kokemus, vaikka opettaja ei olisikaan sitä niin tarkoittanut. 

Onko palautteen tultava aina opettajalta (ulkopuolelta)? 

Sen sijaan, että jatketaan vain palautteen haluamista, haluaisin herätellä jokaista pohtimaan, kuinka monta erilaista tapaa löydät saada omasta tanssistasi  palautetta? Oletko koskaan miettinyt monellako tavalla jo ehkä saat kurssilla palautetta? 

*****

Tanssissa on kysymys taidon ja liikkeen oppimisesta, ja oppiminen etenee vaiheittain. 

Ensin tanssija selvittää itselleen mistä uudessa opeteltavassa asiassa on kysymys, yleensä opettajan näyttämän/selittämän mallin mukaan. Tässä vaiheessa kyseessä on raakaversio harjoiteltavasta asiasta. Tekemisessä on tarpeettomia liikkeitä, asennot ja ajoitukset saattavat olla vääriä, laadussa on suurta vaihtelevuutta, mutta edistymistä tapahtuu paljon (tuntui siltä tai ei).

Tekemällä kuitenkin oppii, ja luultavasti teet useita epätäydellisiä suorituksia, matkalla oikeaan. Huomaa tässä kohtaa juuri tekeminen/kokeileminen on avainasemassa ei pelkästään täydellinen tekeminen. Et voi korjata mitään, jos et ole edes yrittänyt.

Tämän jälkeen suoritusta ja yksityiskohtia voidaan hioa ja parannella monipuolisemmaksi ja tarkemmaksi, ensimmäisten toistojen kautta saatujen kokemusten myötä. Virheelliset suoritukset eivät ole oppimiselle haitallisia vaan saattavat jopa olla motorisen oppimisen kannalta hyödyllisiä, jos niistä opitaan. Tanssimaan oppiminen on aktiivinen prosessi, jossa vastuun kantaa oppija itse. Tottakai, myös opetuksen laadulla on iso merkitys oppimisprosessissa. Kuitenkaan kukaan ei voi oppia/tehdä asioita toisen puolesta.

*****

Monipuolinen opettaja osaa käyttää erilaisia menetelmiä oppilaan kehittymisen tukena. Tietenkin aina voi pyytää opettajalta henkilökohtaista palautetta, erilaiset pienryhmät ovat tähän erittäin hyviä. Ihannetilanteessa saat sitä juuri silloin kun haluat ja tarvitset ( isoissa ryhmissä tämä voi olla haastavaa). Mutta henkilökohtainen palaute ei ole ainoa tapa.

Miten sitä palautetta tunneilla sitten voi saada?

Sisäinen palaute (Itsearviointi)

Sisäinen palaute on tanssijan kokemus, tuntemus tai sisäinen vertailu liikkeen suorittamisesta, sen onnistumisesta, ehkä myös huomiota miten korjata jokin kohta.

Jokainen meistä voi olla osa omasta tanssista saatavaa palautetta.

Ota käyttöön oma aktiivinen sisäinen palautejärjestelmäsi. Tavoitteena olisi tanssija, joka pystyy myös itse analysoimaan omaa suoritustaan erilaisten omien (sisäisten) kriteereiden ja tuntemusten perusteella. Huomaa tämä on eri asia, kuin se sisäinen ääni joka kiinnittää huomion kaikkeen negatiiviseen. Entistä paremmin pystyt arvioimaan omaa tekemistäsi, kun tiedät mitkä ovat tavoitteesi, mitä haluat ja mihin olet menossa.

Kuinka moni oikeasti rehellisesti miettii tai arvioi omaa tekemistään? Mietitkö sinä?

Mitä se sitten tarkoittaa? Esim. jokin uusi harjoiteltava kuvio. Mietitkö mitä ja miten olet tekemässä, kun toteutat kuvion, arvioitko kuinka meni, mikä toimi mikä ei, pohditko miten korjaat sen kohdan mikä ei vielä toiminut. Vai menetkö vain kuvion läpi ja odotat opettajan kertovan mitä sitten tehdään?

Itse pyrin antamaan monia tsekkauspisteitä, jolloin oppilaalla on välineitä itsearviointiin. Askeleen paino menee tästä, tätä kautta tänne. Tarkista onko sinulla esim. tasapainopisteen säilymiseksi, nämä 5 palasta päällekkäin, onko käsi tässä kohdassa jne. Jokainen tanssija kuitenkin viime kädessä päättää itse mitkä asiat kokee tärkeäksi, ja kuinka nämä onnistuivat.

Ulkoinen palaute 

Palaute tulee tanssijan kehon ulkopuolisesta lähteestä. Se voi olla opetustilanteessa opettajan ohjaama palaute, tämä voi olla koko ryhmälle suunnattua (yleisin tapa ryhmätunneilla). Tai henkilökohtaista, juuri sinulle annettua palautetta. Tämä voi olla myös vertaispalautetta (opettajan ohjeesta annettua) tai jollain fyysisellä apuvälineellä annettua palautetta.

Palaute opettajalta voi tulla tekemisestä, esim. tarkista käännytkö niin, että paino on kokonaan jalan päällä. Tai palaute voi kohdistua suorituksen tulokseen, esim. tarkista oletko päätynyt kuvion jälkeen tänne ja tähän asentoon. Joskus opettaja saattaa pyytää tekemään ainoastaan osan jostakin kuviosta, askeleesta tai askelsarjasta. Tämä yleensä tarkoittaa, että tässä on se kriittinen piste jonkin asian oppimiselle, eli siihen kannattaa keskittyä. Nyt oppilaan tehtäväksi jää arvioida olenko minä oikeassa kohtaa, jos en mitä minun tulee muuttaa, että pystyn sijoittumaan oikealla tavalla.

Liikkeen onnistumiseen liittyvä palaute, arvio saatko tehtyä liikkeen pyydetyllä tavalla, esim. tehtävä on saada mahdollisimman pitkä askel eteenpäin. Jotta suoritus onnistuu pyydetyllä tavalla on oppilaan käytettävä tukijalkaa työntöön, askeleen kannattaa olla kanta-askel, jolloin jalka ja nilkka suoristuu työnnössä, tasapaino ja kropan kontrolli toimii loppuun asti. Toinen tanssija/opettaja voi auttaa arvioimaan, mikä kohta esim. pettää tai puuttuu vai onnistuuko suoritus.

Vertaispalaute on myös yksi tehokkaista keinoista saada palautetta. Yleensä opettajan ohjaama harjoite, esim. kerro parille tuntuuko vaste tähän suuntaan, tuntuuko sinusta että voimakkuus on riittävä jne. Tässä kohtaa olisi hyvä jos olet rehellinen parille, ja uskallat sanoa ettei vientiä huomaa, tai kädessä ei tunnu mitään tai en tiedä mihin nyt pitäisi mennä. Kaiken tämän voi sanoa fiksusti ja toista loukkaamatta. Muista kuitenkin, että vertaispalautetta annetaan, vain opettajan ohjeiden mukaan tai toisen sitä erikseen pyytäessä.

Ja tietenkin se kaivattu opettajan antama henkilökohtainen palaute voidaan yhdistää vertaispalautteeseen. ”Siirry tähän kohtaan ja vaste tuohon suuntaan”, lisäksi vertaispalaute kaverilta ”tuntuuko esim. vaste/vienti nyt selkeämmältä?”

Fyysinen ulkoinen palaute perustuu (omaan, toisen ihmisen tai välineen) kosketuksen ja vähäisen avun antamisen tanssisuorituksen aikana, esim. käsi estämässä kyynerpään pääsy kylkilinjan taakse tai käden painaminen alemmas, oikeaan korkeuteen. Näin tanssija huomaa, mahdollisia korjattavia kohtia omassa tanssissa, ilman että asiasta tarvitsee erikseen sanoa. Lisäksi kuulen oppilaiden toivovan, että näkisi itsensä tanssivan, eli sen miltä tanssi näyttää. Tähänkin on keksitty hyvä idea… peili, monilla kurssipaikoilla on mahdollisuus katsoa itseään peilistä samalla, kun tanssit, se kannattaa hyödyntää.

Lisäksi voit pyytää jotain kurssilaista esimerkiksi kuvaamaan sinun ja parisi tanssia (varmista, että tämä on parillesi ok). Ja voit sitten jälkeenpäin katsoa miltä tanssi näyttää (kohtaako sinun tuntemuksesi ja ajatukset siihen mitä näet videolta). Lisäksi osa opettajista tekee myös videovalmennusta, jolloin saat ammattilaisen näkemyksen siitä mihin asioihin kannattaa treenissä keskittyä, kannattaa tsekata että huomaatko näitä samoja asioita videolla tai silloin kun itse tanssit. Näin olet taas saanut yhden itsearviointi välineen lisää, ja voit jokaisessa treenissä keskittyä parantamaan jotain harjoiteltavaa asiaa, ja tarkistaa kehittymisen kuvaamalla uuden videon.

Mutta minä haluan paljon henkilökohtaista palautetta! Yksi erittäin tehokas tapa on silloin tottakai yksityistunnit (yksärit), jolloin opettaja keskittyy sinuun, ehkä myös pariisi. Silloin saat varmasti palautetta, korjausehdotuksia, ja toivottavasti myös vahvistusta siitä mitä teet hyvin.

Positiivista vai korjaavaa palautetta?

Tässä on varmasti yhtä monta mielipidettä, kuin vastaajaakin. Toiset haluavat keskittyä vain siihen mikä ei onnistu, toiset siihen mikä onnistuu. Totuus lieneen jossain välimaastossa.

Minun ajatukseni on, että haluan keskittyä oppilaideni onnistumisiin, vaikka toki annan korjausideoita niihin mitkä ei vielä toimi.

Positiivinen vahvistaminen, eli millä tavalla haluan oppilaideni tekevän asiat myös tulevaisuudessa. Itselläni on tapa kehua oppilaitani, kun he saavat jonkin asian sujumaan. Esim.  edellä mainittu kriittinen piste, vaikka tietyssä kohtaa kuviota. Tämä ei tietenkään tarkoita, että kaikki tanssissa olis täydellistä, vaan se harjoiteltu kohta alkaa toimia paremmin, ja kyllä sitä luultavasti tarvitsee vielä harjoitella myöhemminkin 😀 

Voit tulla entistä paremmaksi suorituksessaan mistä saat myönteistä palautetta.

Onnistuneen suorituksen jälkeisen palautteen saaminen lisää henkilön itseluottamusta ja pystyvyyden tunnetta ja motivoi yleensä tehokkaampaan harjoitteluun. Minusta tyytyväisyys jonkin asian sen hetkiseen tilaan, ei tarkoita että kehitys loppuu siihen. Se tarkoittaa, että olen näillä taidoilla pystynyt tähän suoritukseen ja se on ok. Aina voi tulla paremmaksi, tottakai.

Haastan sinut seuraavaksi huomioimaa, miten monella tavalla sait palautetta seuraavalla tanssitunnillasi. Herättelemään sinun sisäisen palautejärjestelmän, käytätkö sitä, otatko vastuuta omasta oppimisestasi? 

Mieti mikä on sinun tavoitteesi tanssijana, mitä haluat? Silloin tiedät mihin olet menossa. Mieti tanssistasi vähintään yksi vahvuus (asia missä olet hyvä) ja yksi kehitettävä asia (ja mitä sille teet).

Palaute on erittäin tärkeää kehittymiselle, käytä siis mahdollisimman monia palautteen muotoja tullaksesi juuri sellaiseksi tanssijaksi, kuin haluat.

tanssi

West coast swingin historiaa

Jitterbugista moderniin swingiin

Modernin paritanssin synty ja matka New Yorkin Savoysta maailmanlaajuiseen suosioon

Kirjoitus julkaistu Pedanssissa 28.2.2019 https://issuu.com/oamktanssi/docs/pedanssi_1_19_valmis_pages

West coast swing (WCS) on tanssi, joka elää, kehittyy ja muuttuu tanssijoiden ja musiikin mukana. Kuinka west coast swingistä sitten tuli west coast swing?

Kyseisen tanssin kehittymiselle ei ole löydettävissä yhtä selkeää historiallista selitystä. West coast swingistä ei myöskään löydy tutkittua ja kirjoitettua teosta, vaan tanssilajin kehitys ja historia kerrotaan eri lähteissä hieman eri tavalla. Tässä artikkelissa pyrin luomaan käsityksen millaisen matkan west coast swing on mahdollisesti tehnyt, 40-luvun New Yorkista tämän päivän maailmanlaajuiseksi tanssiksi.

Yksi vahvoista tarinoista west coast swingin historiassa kertoo seuraavaa: Dean Collins ensimmäinen todella kuuluisa valkoihoinen lindy hop tanssija, tanssi savoy style lindy hoppia tavalla, joka oli pehmeämpi ja pystympi, kuin muilla aikansa tanssijoilla. Collins muutti New Yorkista Hollywoodiin 1930-luvun lopulla, ja esiintyi urallaan useissa elokuvissa. Kalifornian alueen tanssijat ihastuivat Collinsin tanssityyliin ja pyrkivät matkimaan sitä. Dean Collins kävi tanssimassa ja kilpailemassa klubeilla, sekä myöhemmin myös opettamassa tanssia. Kaliforniassa kehittyi näin tanssityyli, josta voidaan tunnistaa west coast swingin elementtejä. Dean Collinsin kerrotaan kuitenkin kieltäneen hänellä olleen mitään tekemistä west coast swingin kanssa, hän sanoi aina tanssineensa vain swingiä. (Munroe & Cunningham Munroe 2019; Barakauskas 2016; Watson 1996; Echo 1995.)

Ensimmäinen populaarimusiikki, big band jazz, oli elävää musiikkia, jota nuoret kuuntelivat ja tanssivat. West coast swingiä on alusta asti tanssittu suosittuun musiikkiin, ja tanssin kerrotaan syntyneen Kalifornian yökerhoissa Hollywoodin parhaiden muusikkojen sekä tanssijoiden innostamana. (Royston 2018; Watson 1996; Brown 2018.)

1940-luvulla Yhdysvalloissa oli satoja erilaisia alueellisia swing-tanssityylejä. Lehdistö käytti nimeä jitterbugg kirjoittaessaan suosituista tansseista, joka oli yleistermi kaikille swing-tansseille (Royston 2018). Amerikkalaiset sotilaat oppivat yhden tanssityylin asemapaikoissaan Kaliforniassa, ja tanssivat sitä sekä monia muita swing tanssin muotoja maailmalla. Palatessaan kotiin sotilaat veivät myöhemmin tämän tanssin Houstoniin ja Dallasin alueelle. Näillä alueilla suosittu musiikki muutti opitun tanssityylin erilaiseksi. Nämä tanssityylit kasvoivat ja muuttuivat erilaisiksi, tanssit tunnetaan nimillä Teksas push ja Houston whip. (Munroe & Cunningham Munroe 2019; Watson 1996; Royston 2018; Hutchinson 2000; Echo 1995.) West coast swing on ottanut vaikutteita myös monista muista swing tansseista, mm. carolina shag.

Eräs tarina kertoo lisäksi, että 40-luvun loppupuolella, sotilaiden palatessa sodan jälkeen Euroopasta. He tanssivat tukikohtien läheisissä baareissa, hieman huonomaineisten naisten kanssa. Juomamyyntiä ja muita palveluita myydäkseen pyrkivät naiset tanssimaan mahdollisimman viekoittelevasti, tästä kerrotaan west coast swingin sensuellin tanssityylin saaneen alkunsa. On vaikea sanoa, kuinka paljon west coast swingin kehitys on oikeasti ottanut vaikutteita tuosta ajasta (Munroe & Cunningham Munroe 2019; Schwimmer 2018.)

Mistä west coast swingin tunnusomainen linjamainen liike syntyi? 1940-luvulla, monissa tanssipaikoissa kiellettiin akrobaattiset kuviot ja isot potkut, koska tanssiessa sattui paljon onnettomuuksia. Kielto lisäsi niiden tanssien suosiota, jossa tanssi tapahtui pienemmässä tilassa, linjamaisena, jolloin lattialle mahtui turvallisesti enemmän tanssijoita. Lisäksi elokuvateollisuus kuvasi mielellään tanssijoiden linjamaista liikettä, jota tanssijat myöhemmin matkivat. Myös eri muotoiset tanssipaikat, kuten teatterit, konserttipaikat, vaikuttivat linjamaisen tanssimuodon kehittymiseen. (Munroe & Cunningham Munroe 2019; Schwimmer 2018; Watson 1996; Brown 2018; Royston 2018.)

Iso vaikutus west coast swingin kehitykseen on ollut myös yhdysvaltalaisilla tanssikouluketjun omistajilla Arthur ja Kathryn Murrayllä. Sen perusteella mitä opettajat näkivät klubeissa ja tanssipaikoissa, luotiin tanssikoululle ballroom-versio tanssista, joka oli suosittua klubeilla. Arthur Murrayn tanssikirjoista 40-luvulta, löytyy selkeitä kuvauksia west coast swingissä nykyäänkin käytettävistä kuvioista. Tanssista puhuttiin silloin nimellä ”Rock’n roll”, myöhemmin nimeksi muutettiin western swing, koska kyseistä tanssia tanssittiin western swing-nimiseen musiikkiityyliin. (Munroe & Cunningham Munroe 2019; Hutchinson 2000; Echo 1995; Lichtmann 2012; Royston 2018.)

40-luvun alkupuolella Laure Haile, (swing tanssija ja kilpailija) dokumentoi, mitä näki valkoisen tanssiyhteisön tanssivan. Hän alkoi opettaa näkemäänsä tanssia Arthur Murrayn tanssikoulussa vuonna 1945. Haile kirjoitti western swingin opetussuunnitelman vuonna 1951 Arthur Murrayn Santa Monican studiolle. 1950-luvulla Haile kiersi opettamassa sitä myös muilla koulun studioilla ympäri Yhdysvaltoja. Kyseistä opetussuunnitelmaa käytettiin opetuksessa hyvin pienin muutoksin yli 40-vuotta. Arthur Murray käytti 1950-luvulla myös termiä sophisticated swing, kuvatakseen tanssin tyylikästä, eleganttia tapaa tanssia swingiä. (Munroe & Cunningham Munroe 2019; Hutchinson 2000; Royston 2018.)

1940- ja 1950-luvun vaihteessa myös Dean Collinsin kerrotaan opettaneen Arthur Murrayn tanssikoulun opettajia Hollywoodissa ja San Fransiscossa, joten ehkä Collinsilla on ollut jotain tekemistä myös west coast swingin kanssa. (Hutchinson 2000; Echo 1995; Lichtmann 2012.)

Skippy Blair työskenteli Murrayn tanssikoulun opettajana, ja on yksi tärkeistä vaikuttajista west coast swingin hieman myöhemmässä historiassa. Vuonna 1959 monet Kalifornian tanssikoulut, Skippy Blairin johdolla vaihtoivat nimen western swingistä west coast swingiksi, jotta tanssia ei sekoitettaisi country ja western -tanssiin. Oli myös aika loogista erottaa tanssityyli, jota tanssittiin länsirannikolla, tanssista jota tanssittiin itärannikolla (east coast swing). Keksikö Skippy oikeasti nimen west coast swing? Ei välttämättä, mutta hän varmasti oli yksi tärkeistä voimista uuden nimen suosituksi tulemisessa. Blair on ollut mukana vahvasti west coast swingin kehityksessä mm. opettajana, opettajien kouluttajana sekä yhtenä kilpailuorganisaatio WSDC:n perustajana. (Echo 1995; Powers 2014; Lichtmann 2012; Brown 2018.)

West coast swingiä tai samankaltaisia tansseja tanssittiin eri puolilla Yhdysvaltoja hieman eri tyyleillä ja nimillä, joskus jopa tanssijoiden tietämättä mitä he tanssivat. Kerrotaan, että Amerikan Bandstand ohjelmassa esiteltiin erilaisia tansseja. Ohjelmassa tanssittiin tansseja mm. nimillä slop tai fast swing, osan tanssijoista voi nähdä tanssivan tyylillä, josta voisi tunnistaa west coast swing elementtejä. (Powers 2014; Brown 2018; Royston 2018.)

1930-1950 -luvuilla miehet tanssivat paljon paritansseja, koska se oli mukava tapa tutustua naisiin. 1960-luvulla paritanssi koki taantumisen television yleistymisen vuoksi. Ihmiset eivät käyneet enää ulkona tanssimassa, joka johti siihen, etteivät nuoret nähneet paritansseja tanssittavan. Television myötä suosituksi tuli nuorten naisten suosimat tanssit kuten, twist, swim jne. Miehet eivät taas innostuneet näistä tansseista, joten kokonainen sukupolvi kasvoi soolotanssien parissa. (Echo 1995; Munroe & Cunningham Munroe 2019; Royston 2018.)

Tanssikouluissa opetettiin edelleen paritansseja, vaikka ne eivät olleet suuren yleisön suosiossa. Disco ja hustle tulivat tansseina suosituksi uuden musiikin myötä. Tämä aikakausi vaikutti voimakkaasti myös west coast swingiin. Musiikki oli nykymusiikkia ja soveltui siksi hyvin klubitanssiksi, nuoret halusivat tanssia jotain erilaista, kuin heidän vanhempansa aiemmin. Monet suositut hustlen tanssijat tanssivat myös swingiä. He huomasivat, että osa kuvioista ja liikkeistä sopi yhdistettäväksi west coast swingiin, luoden näin uuden kerroksen tapaan tanssia west coast swingiä. Western swing nimeä käytettiin vielä 1970-luvulla eri tanssikoulujen mainoksissa yleisesti kuvaamaan linjamaisesti tanssittua swing-tanssia. 1970-luvun loppupuolella myös california swing nimeä käytettiin, kuvaamaan modernimpaa tapaa tanssia linjamaista swingiä. Varmuutta ei ole, oliko se kuitenkaan west coast swingiä. (Outman 2017; Lichtmann 2012; Munroe & Cunningham Munroe 2019.)

Tässä vaiheessa west coast swingiä ja sen läheisiä samankaltaisia tansseja, tanssittiin eri puolilla Yhdysvaltoja, mutta tanssijat eivät tienneet toistensa olemassaolosta. Voidaankin sanoa west coast swingin kehittyneen samanaikaisesti eri puolilla Yhdysvaltoja. 1970-luvun lopulla järjestettiin Arizonassa ensimmäinen kilpailu mihin saapui tanssijoita ympäröiviltä alueilta, mm. Teksasista ja Kaliforniasta. Vuonna 1979 järjestettiin ensimmäinen Us Open, jonka myötä alkoi uusi aikakausi. Samankaltaisten tanssilajien ja tanssijoiden kokoontuessa, tanssijat alkoivat harjoitella ja ottaa vaikutteita näistä tansseista ja tanssijoista. Tietyt tyylit olivat vahvempia ja esim. Teksasista olevat miehet alkoivat voittaa kilpailuita tanssiessaan Kalifornian naisten kanssa. Tämän muutoksen myötä myös käytetyn tanssimusiikin tyylikirjo laajeni.

1980-luvun lopulla alkoivat west coast swing hybridit ilmaantua, koska nuoremman polven tanssijat halusivat ”palan” kaikista menestyksekkäistä tanssijoista. Vuonna 1988 west coast swingistä tuli Kalifornian virallinen kansallistanssi. (Royston 2018.)

Swing-tansseissa on kilpailtu aina. Kilpailutoiminta vaikutti ja vaikuttaa siihen, mihin suuntaan tanssi kehittyy, koska kilpailijat haastavat totutun ja hyväksytyn rajoja. Tanssijat omaksuvat niitä asioita, joita näkevät kilpailulattialla taitavien tanssijoiden tekevän, ja joista palkitaan sijoituksilla. (Brown 2018; Royston 2018.)  

West coast swing on aina vetänyt puoleensa erilaisia tanssityylejä, ja elementtejä toisista tansseista. Monet tanssilajit, ovat vaikuttaneet tanssin kehitykseen ja siihen millaisia liike- tai kuviomateriaalia tanssissa käytetään, kuten mm. carolina shag, country western, hustle, hip hop, zouk. (Munroe & Cunningham Munroe 2019; Lichtmann 2012; Brown 2018; Easton 2019.)

Myös erilaiset musiikkityylit ovat muokanneet tanssityyliä vuosien aikana. Esim.1990-luvun loppupuolella, kun hip hop ja R&B -muusikoiden yleistyminen radiossa sai aikaan sen, että WCS tanssijat alkoivat omaksua uuden musiikin ja sen seurauksena myös saman tyylin liikekieltä tanssiin.

West coast swingiä tanssitaan nykyään monenlaisiin erilaisiin musiikkityyleihin. Musiikki vaikuttaa vahvasti siihen, millaiseksi tanssi ja siinä käytettävä liikekieli muodostuu. Miten tämän ajan musiikki muuttaa tanssia ja mihin suuntaan, jää tulevaisuudessa nähtäväksi. (Munroe & Cunningham Munroe 2019; Royston 2018.)

Tanssin monipuolisuus ja tasapuolisuus yhdessä parin kanssa ovat varmasti yksi syy tanssin suosioon. West coast swing on yksi monimuotoisimmista olemassa olevista paritansseista (Munroe & Cunningham Munroe 2019). Sanotaan, että west coast swing oli ensimmäinen tanssi, jossa nainen ja mies olivat tasa-arvoisesa asemassa luomassa yhteistä tanssia, mikä varmasti on ollut ja on edelleen iso syy kyseisen tanssin suosiolle. Muita syitä west coast swingin suosiolle ovat luovuus ja rentous. Pukeutuminen on rentoa ja vapaata, voit käyttää omaa persoonaasi ja luoda jotain uutta yhdessä parin kanssa tai hyödyntää aiemmin oppimaasi tanssityyliä west coast swingiin. (Munroe & Cunningham Munroe 2019; Fred Astaire Dance studios 2017; Brown 2018.)

Yksi merkittävimpiä askeleita tanssin leviämisessä maailmalla on ollut internet ja Youtube (Brown 2018; Easton 2019). Aiemmin west coast swingin kehittyminen tapahtui Yhdysvalloissa ja levisi sieltä hiljalleen tanssijoiden mukana muualle. Viimeisen kymmenen vuoden aikana tanssi on levinnyt ympäri maailmaa. Eurooppassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa on kehittynyt hieman erilaisia tyylejä tanssia west coast swingiä, joten nyt myös muu maailma on mukana west coast swingin kehittymisessä. 

Nykyään swing tuo käsitteenä monille mieleen lindy hopin. West coast swing yhteisössä onkin heitetty ilmoille termi modern swing, kuvaamaan paremmin koko ajan kehittyvää tanssia, jota tanssitaan hyvin monenlaiseen musiikkiin (Schwimmer 2018). Vielä tuo nimi ei ole millään tavalla vakiinnuttanut asemaansa.

West coast swing on elänyt vaihtelevan matkan, vaihtuvilla nimillä ja tyyleillä. Tanssiin on aina kuulunut populaarikulttuurin ilmiöihin mukautuminen. Tanssin muutokseen ja kehitykseen vaikuttavat lopulta aina kuitenkin, tanssijat, musiikki ja tanssinopettajat. West coast swing on esimerkki tanssityylistä, joka yhdisti mustat ja valkoiset poikkeuksellisesti samoille tanssilattioille (Royston 2018; Brown 2108). Musiikki ja eri tanssielementtien yhdistäminen sopimaan juuri soivaan musiikkiin, yhdessä parin kanssa, on yksi west coast swingin vetovoimaa lisäävistä tekojöistä. Mikään tanssi ei kasva erottelusta, vaan siitä, että eri tyylit ja niiden parhaat puolet yhdistyvät ja kasvavat yhdessä entistä vahvemmaksi ja paremmaksi tanssiksi.

There were only two kind of swing dance- good and bad.

-Dean Collins-

Lähteinä käytetty ja niistä vapaasti suomennettu:

Barakauskas, Brian 2016. Skippy Blair. Hakupäivä15.1.2019

https://www.westcoastswingonline.com/skippy/

Barakauskas, Brian 2016. West coast swing history. Hakupäivä 30.8.2018

https://www.westcoastswingonline.com/west_coast_swing_history/

Easton, Lee 2012-2019. What is west coast swing. Hakupäivä 30.11.2018

https://eastonswing.com/whatiswestcoastswing/

Easton, Lee 2012-2019. History. Hakupäivä 30.11.2018

https://eastonswing.com/history/

Ewie, Echo 8/1995. History of Dance. Hakupäivä 30.9.2018

https://www.centralhome.com/ballroomcountry/swing.htm

Hutchinson, Craig 6/2012. To origin of west coast swing. Hakupäivä 10.10.2018

http://users.erols.com/crhutch/toowcs.html

Lichtmann, Kurt 2012. West coast swing history. Hakupäivä 30.9.2018

http://www.ithacaswingdance.com/f_Link15_wcs.html

Munroe, Myles & Cunningham Munroe, Tessa 2019. West coast swing history. Hakupäivä 28.1.2019 https://www.canadianswingchampions.com/about-west-coast-swing/history/

Outman, Forrest 18.1.2017. Latin hustle it’s not what you think. Hakupäivä 30.9.2018

http://dancehistorian.com/staying-alive-original-latin-hustle-its-not-what-you-think/?v=f0aa03aaca95

Powers, Richard 2014, West coast swing. Hakupäivä 30.9.2018

https://socialdance.stanford.edu/syllabi/westcoast.htm

The History of West Coast Swing, Hakupäivä: 30.11.2018

https://en.wikipedia.org/wiki/West_Coast_Swing

Watson,Sonny 1996. West coast swing: The great grand daughter of all Swing! Hakupäivä 30.8.2018 http://www.streetswing.com/histmain/z3wcs1.htm

5 Reasons Why You Should Take West Coast Swing Dance Lessons 21.7.2017. Hakupäivä: 6.2.2019 https://www.fredastaire.com/mequon/5-reasons-take-west-coast-swing-dance-lessons/

Royston, Robert 2017. Luento: History of the west coast swing. Palm springs swing dance classic 8.4.2018

Schwimmer, Benji 2018. Luento: History of west coast swing, Nordic 29.4.2018

Schwimmer, Benji 2018. Luento: QnA with Benji Schwimmer. Hakupäivä: 24.1.2019

Brown, Chuck 2018. Luento: History of west coast swing. Riga summer swing 12.8.2018.

Outman, Forrest 2016. Videoluento 29.4.2016. Hakupäivä: 15.8.2018


tanssi

Tanssijan mieli, miten se vaikuttaa…

Lauantaina 2.2.19 minulla oli kunnia puhua Tanssijan työkalupakki-seminaarissa Tampereella. 

Useimmat varmasti jo tietävät, ainakin jollakin tasolla, että ihmisen mieli ja keho ovat yhteydessä. Eli se mitä ja miten ajattelemme vaikuttaa siihen miltä meistä tuntuu ja miten käyttäydymme. Joskus voi olla kuitenkin haastavaa yksin löytää välineitä mitä asioille voisi tehdä. Silloin kannattaa ottaa yhteyttä valmentajaan, joka voi auttaa sinua löytämään työkaluja, kuinka näitä asioita voi käsitellä.

Lauantain seminaarissa (1h) aikana ei ehtinyt kovin syvällisiä puhua, mutta toivon, että teillä heräsi pieni mielenkiinto lähteä tutkimaan asiaa ja mielen vaikutusta omaan paritanssiin.

Liitän tähän nuo seminaarin diat, joten voitte palautella sieltä asioita mieleenne. 

Amazing Dancer- Miten minä vaikutan paritanssissa?

Silloin, kun sinä tunnet itsesi, voit ymmärtää muita ja valita miten reagoit erilaisissa tilanteissa.

Pohdi. Miksi sinä tanssit? Mitä sinä haluat? Millaisia tavoitteita sinulla on? Silloin kun tietää mitä haluaa voi tehdä valintoja, jotka vievät sinua siihen suuntaan. Samalla kannattaa tarkistaa millaiset odotukset sinulla on itsestäsi tai ehkä parillesi. Tietääkö parisi näistä odotuksista?

Haluan oppia tanssimaan hidasta valssia… Eli mitä se voisi tarkoittaa pienemmissä palasissa? Tavoitteeni on oppia hitaan valssin oikea käännös ja siihen vaadittava tanssitekniikka. Palastelen opittavat asiat pienempiin kokonaisuuksiin: esim. askeleet ja niiden tekniikka, vienti-seuraaminen, käännösmäärät, käännöksen askeltekniikka, vartalonkäyttö jne. Minun tarvitsee siis käydä 2 krt viikossa tunneilla treenaamassa, jotta pääsen tavoitteeseeni seuraavan 2kk aikana.

Odotanko parin tuottavan minulle upean tanssin vai pyrinkö luomaan yhdessä mahdollisimman mielyttävän tanssin yhdessä parin kanssa?  Haluan tanssia yhdessä parin kanssa, ja tehdä parhaani niillä taidoilla mitä minulla nyt on, jotta molemmilla on mahdollisimman kivaa.

Sinulla on aina mahdollisuus valita miten käyttäydyt, millaisilla laseilla, ja asenteella katsot maailmaa, tiedostaa millaisia ennakko-oletuksia sinulla ehkä on, ihmisistä, tilanteista. 

Silloin, kun tiedostat/huomaat sellaisen käytöksen tai reaktion itsessäsi josta et pidä, sinulla on mahdollisuus muuttaa sitä. Ensimmäinen askel on tulla tietoiseksi siitä miten ajattelet tai käyttäydyt. Ymmärtää mikä on sinun vastuu ja mikä on toisen vastuu. Sinulla on oikeus vetää omat rajasi.

Meidän kokemukset suodattuvat meidän aistien, uskomusten sekä aiempien kokemusten ja niiden merkitysten kautta, me haemme samankaltaisuutta (mikä sopii aiemmin tapahtunut sopii tähän tilanteeseen?)

Minun tulisi harjoitella hitaan valssin nousuja ja laskuja, en ole saanut niitä toimimaan aiemmalla kerralla. Jo tanssitunnille meno ärsyttää, minä tiedän etten taaskaan opi niitä pirun nousuja ja laskuja. Kuka niitä tarttee… Ja se yksi tyyppi yrittää taas väkisin niitä kuitenkin tehdä. VAI

Viime kerralla en saanut nousuja ja laskuja onnistumaan, nyt minulla on ollut aikaa vähän pohdiskella asiaa, tänään ne sujuvat varmasti jo paremmin. Viimeksikin se yksi tyyppi yritti tosi kivasti auttaa, joten kyllä minä ne vielä opin.

Kuitenkin meidän kokemukset muodostuvat meidän aivoissa, ei niiden ulkopuolella, ja jokaisen kokemus tilanteesta voi olla täysin erilainen. Menneisyydestä voi oppia, mutta siinä ei kannata elää. Autoa on aika vaikea ajaa eteenpäin, jos tuijottaa koko ajan peruutuspeiliin.

Meillä kaikilla on monia uskomuksia, osa palvelee meitä hyvin osa taas ei. Uskomuksista muodostuu kuitenkin helposti itseään toteuttavia ennustuksia, silloin kun ne eivät palvele meitä niitä kannattaa haasta, muuttaa.Kun haluat muuttaa jotain, sinun on hyvä muuttaa ensin itseäsi ja omaa ajattelua.

Aina mulle käy näin, taaskaan kukaan ei halunnut tanssia minun kanssani? Kappas… kuinkahan paljon minun ennakko-oletukseni siitä ettei kukaan halua tanssia kanssani, vaikuttaa ilmeeseeni, asentooni?

Kaikki tunteet ovat hyviä. Kaikilla tunteilla on jokin tarkoitus, ne kertovat meille jotain sen hetkisestä tilanteesta. Tunteita voi kuitenkin hallita, muuttaa, jos niin haluamme. Ajatko sinä vai tunteet autoa? Tunteet tarttuvat helposti, mikä on minun vastuu? Menenkö parini tunteisiin mukaan tai kaadanko omat tunteeni parin niskaan?

Hitsi, kun tämä hidas valssi on vaikea. Mä en ole tarpeeksi lahjakas tanssija, joten en tule tätä oppimaan ikinä. Ärsyttää, nolottaa taidan lopettaa koko homman. Miten tätä nyt pitäisi opetella, kun tuokaan ei osaa tehdä tätä oikein, mun tarvii sanoa se sille. VAI

Hitsi, kun tuntuu että tämä hidas valssi on vaikea. Hetkinen… miksi tämä meinaa ärsyttää minua noin paljon? Eihän minun tarvitse tätä osata heti, täällähän ollaan harjoittelemassa tämän tekemistä. Ja näköjään muutkin tekee välillä virheitä, nyt tarviikin keskittyä vaan omaan tekemiseen, mä opin tämän kyllä ennemmin tai myöhemmin.

On helppoa sanoa, ”Minä nyt olen tällainen, muiden tarvitsee se hyväksyä” Kyllä ja Ei. Jokainen ihminen on arvokas ihmisenä, kuitenkaan kaikkea käytöstä ei tarvitse hyväksyä. Sinulla on vapaus valita miten käyttäydyt tai reagoit, kunhan ensin olet tunnistanut asian. Oma turhautuminen on joskus helppo kaataa toisen kannettavaksi, vaikka ei sitä tarkoittaisikaan.

MIten tunteisiin voi vaikuttaa? Muuta fysiikkaa, asentoa, hymy. Kerro aivoille, tämä on hyvä juttu.

Vaihda fokusta? Keskitytkö siihen mitä et osaa, vai siihen mitä jo osaat? Tunnetko jännityksen, keskity sen sijaan hengityksen rauhallisuuteen tai varpaisiin kengissä. Hyödynnä mielikuvia, miten haluaisit tämän olevan?

Tämä tanssin tekniikka ei ole minun vahvuuteni, mutta harjoittelen koko ajan. Nyt kun menen tansseihin, päätän kuitenkin keskittyä parin kanssa yhdessä tekemiseen ja tanssista nauttimiseen, ne kun ovat minun vahvuuteni. 

Huomaan, että jännitän osaanko mitään. Okei, nyt pää pystyyn, hartiat paikoilleen, ja tiedostan miten hengitys virtaa, rauhassa sisään ja rauhassa ulos. Kappas… jännitys hellitti jo rintakehästä, mikähän on seuraava rentoutuva kohta?

Kuuntele miten puhut itsellesi? Onko se samoin, kuin parhaalle ystävälle? Jos jokin asia ei toimi. Mitä voit tehdä muuttaaksesi sen? Joskus pienikin muutos muuttaa lopputuloksen kokonaan. Sinun kannattaa tarkistaa tavoitteesi. Usko siihen, että olet hyvä ja arvokas ihmisenä. Huomaa kuitenkin, että itseensä uskominen ei tarkoita sitä, että olen kaikessa hyvä (tässä kohtaat tavoitteiden vertaaminen olemassa olevaan tilanteeseen voi auttaa). Ihmisarvo ja tekeminen/käytös ovat eri asiat.

Minusta tuntuu, että olen epäonnistuja surkimus, joka ei voi oppia mitään, ja jonka kanssa kukaan ei halua tanssia. VAI Minä olen arvokas juuri tällaisena, kuin olen. Viimeksi en oikeasti käyttänyt aikaa treenaamiseen ja oppiminen oli vaikeaa, seuraavan kerran tiedän mitä muuttaa. Hitaan valssin askelluksessa en ole vielä kovin hyvä, mutta sen voin oppia harjoittelemalla.

Muista välillä kiittää itseäsi asioista joita jo osaat. Kiittäminen ei tarkoita, ettetkö voisi tulla niissä vielä paremmaksi. On mukavampi tehdä matkaa, kun huomaa että kehittyy, sen sijaan, että keskittyy vain siihen, mitä ei VIELÄ osaa.

Kiitos kaikille jotka osallistuivat seminaariin!

Ota rohkeasti yhteyttä, ja kysy lisää.

change, dance, happiness, itsetunto, onnellisuus, paritanssi, seuraaja, tanssi

DanceLadies Night 1.2.2019

Minä sain järjestää perjantaina DanceLadies Night- illan Hämeenlinnassa. 

Minulle ilta oli pidemmän suunnittelun tulos. Ilta ei ollut mihinkään tiettyyn tanssilajiin suunnattu, vaan siellä pohdiskeltiin ja testailtiin yleisesti vienti-seuraamiseen liittyviä asioita, omaa kehoa, liikkumista ja oman kehon käyttöä. Sekä heräteltiin meidän sisäistä tanssijaa ja omaa ajattelua.

Lisäksi mietimme miksi tanssimme, mikä meitä ehkä estää tanssimasta tai kehittymästä, siihen koko potentiaaliin mihin meistä on. 

Haastoimme itseämme ja omaa mukavuusaluettamme, menimme sen yli ja luulen että jokainen huomasi, että ”Hei, mähän pystyin tähän!” 

Lisäksi illan tarkoituksena oli tutustua muihin upeisiin naisiin. Tunneilla ja tansseissa, tulee vähemmän juteltua muiden naisten kanssa, joten nyt siihen oli mahdollisuus. Tunnelma olikin todella rento ja hyväksyvä. Ja voin vain nöyrästi kiittää kaikkia uskomattoman upeita, rohkeita naisia, jotka heittäytyivät minun hulluihinkin juttuihin. Tunnelma oli niin lämmin ja rohkaiseva, että jokainen uskalsi kurkistaa tuon oman boxin ulkopuolelle.

Ja luulenkin, että aika moni löysi itsestään jotain uutta ❤

Mielessä pyörii jo DanceLadies Night vol2 

Kiitos upeat naiset!

hyvinvointi, tanssi

Joulukuun hyvinvointikalenteri

Tänä vuonna joulukalenterini inspiraationa toimii hyvinvointi. Joka päivälle on aihe, johon liittyy pieni tehtävä. Tehtävät voit tehdä haluamallasi tavalla, kirjoittamalla ylös vihkoon, paperille tai vain miettimällä. Minusta olisi ihana kuulla, jos huomaat jonkin joulukalenterin tehtävistä antaneen sinulle uudenlaisia ajatuksia. Voi hyvin joulukuussa(kin)! ❤

Käy lukemassa päivän hyvinvointikalenteri täältä.

Näyttökuva 2018-11-30 kello 20.07.23.png

tanssi

Palautetta tulee taas!

Tanssikurssit ovat päässeet hyvään vauhtiin ja uusia tanssijoita on tullut mukaan hurjan paljon. Nyt ehkä olisi taas aika muistutella sellaisesta asiasta, kuin palautteen antaminen tanssikurssilla.

Minusta on ollut ihana nähdä kuinka upeita ihmisiä tunneilla on ja miten hienosti uudet tulokkaat on otettu vastaan. Tukea , naurua ja kannustusta kuulee usein, kiitos siitä! ❤ Jotta tulevaisuudessakin kaikilla on hyvä fiilis ja mukava jatkaa tanssiharrastustaan, niin muistutellaan tuosta palautteen antamisesta.

Tanssikursseille tullaan monien eri syiden ja motiivien vuoksi. Yksi haluaa oppia tanssimaan, toinen haluaa liikkua, joku toinen taas tutustua uusiin ihmisiin, syyt voi olla näiden yhdistelmiä sekä monia muitakin.

Muistetaan, että tanssikursseilla käydään vapaaehtoisesti, hakemassa hyvää oloa, rentoutumassa, liikkumassa, nauttimassa ja tietenkin myös oppimassa.

Siksi on tärkeää muistaa, että tunnilla on vain yksi opettaja tai opettajapari. Heillä on suunnitelma miten ja minne ryhmää ohjataan. Oppilaana tunnilla olet tullut sinne oppimaan, et opettamaan muita, vaikka sinusta tuntuisikin, että osaat ja tiedät tämän. Kaikkien tunnilla olevien oikeus on saada harjoitella rauhassa, aina. Sinä et voi tietää mitä muuta toisen ihmisen elämässä on, kuinka rankka työpäivä, miten vaikeita asioita tai surua. Joillekin tanssimassa käyminen on juuri sen päivän kohokohta, pelastus, hengähdytauko. Ethän halua olla se, joka pilaa tämän? 

Muista keskittyä itse siihen miten voisit itse viedä/seurata parhaalla mahdollisella tavalla tai siihen onko sinun omat tekniikka-asiat kunnossa. Silloin et ehdi murehtimaan parin virheitä, omassa treenissä on ihan riittävästi tekemistä. Sillä ei ole väliä oletko viejä tai seuraaja, voit aina tehdä oman hommasi paremmin. Tiesithän, että antamasi palaute on ainoastaan sinun näkemyksesi, se ei välttämättä ole tarpeellinen parillesi sillä hetkellä. Hyvillä opettajilla on aina suunnitelmat mitä taitoja ja missä järjestyksessä opetellaan, ja juuri sinä saatat häiritä noilla omilla kommenteilla tunnin kulkua. Epäasiallista kohtelua tai satuttamista ei tietenkään tule sietää, siitä pitää ja saa sanoa, asiallisesti.

Näyttökuva 2018-10-23 kello 14.19.49.png

Eikö tunnilla saa sanoa mitään? No tietenkin saa. Kyllä, positiivista palautetta saa aina antaa! Voit aina myös kysyä, jos haluat, että parisi antaa sinulle palautetta. Muista kuitenkin, että silloin vastuu siirtyy sinulle. Kaikki eivät osaa antaa palautetta, mieti oletko ihan varma, että parisi oikeasti osaa neuvoa sinua? Mitä jos sinulta kysytään jotain? Vastaa rehellisesti, jos et osaa auttaa. Ja jos tiedät vastauksen, oikeasti tiedät, voit auttaa vaikka kysymällä, ”Auttaisiko jos tekisit näin?” Tai ”Tuo tuntui tosi kivalta, kun teit noin.” Tottakai tunneilla voi pohtia asioita yhdessä ”Miten tämä menikään?” ”Kummalla jalalla tästä pitikään mennä, tai mihin se käsi tuli, pitikö tässä kohdassa olla se vaste?” Positiivisesti annettu ohje tai palaute voi monta kertaa korjata tilanteen. Ja tunnin opettajalta voi aina kysyä apua!

Kaikki eivät opi yhtä nopeasti, se ei haittaa. Kaikki ovat tulleet tunnille tullakseen paremmiksi tanssijoiksi, kehittyminen on kuitenkin aina yksilöllistä. Positiivisella palautteella, tsempillä pääsee monta kertaa pidemmälle, kuin negatiivisella. Jokaisessa parissa löytyy varmasti jotakin hyvää.

Opettajana minun tulee puuttua aina negatiivisen palautteen antamiseen tunnilla. Välillä näitä sala-opettajia on vaikea havaita, vaikka ryhmän ilmapiiristä huomaat, että jokin on vialla. Pyydänkin, että ennen kuin päätät jäädä pois tunneilta, sano opettajallesi, jos olet kokenut ikäviä hetkiä tunnilla, selvitetään asia. 

Tehdään siis jokainen oma osuutemme siitä, että tanssiminen ja kursseilla käyminen tuntuu edelleen kaikista miellyttävältä, tunnelma pysyy hauskana, suvaitsevaisena sekä syyllistämisestä ja negatiivisuudesta vapaana. Tuetaan toisiamme yhdessä eteenpäin!

tanssi

Amazing dancer, Riga Summer Swing 2018!

I had wonderful opportunity to keep ”Amazing Dancer”- class in Riga Summer Swing 2018. This subject is so close to my heart. I want help people to reach their full potential, and find out how great they are.

1 hour is so short time, so we only scratch the surface. Main things I would people to remember from class are:

  • Define what you want for your dancing, and why? What are your resources (time, work, family) Make a plan how to get to your goal.
  • What are your strengths? Where are you good at? Recognise how you talk to yourself? What kind of beliefs you have? STOP! Do you talk like you would talk to your best friend?
  • Start focus on things you want to achieve. Remember brains don’t understand word NO.
  • If you focus on good things, you will see solutions easier on our problems, and get overall happier life.
  • You are amazing! just YOU. Being happy in your own skin, doesn’t mean that you can’t be better on things you want. ENJOY the journey!

You decide what kind of dance(life) you will have!

Go back to your amazing dance (visualization practice) time to time and make it bigger, better just the way you want it to be in future.

Be that amazing dancer you are!

tanssi

Yhdistääkö tanssi vai erottaa meitä?

Miksi me tanssimme? Se on kivaa, nautimme musiikista, parista, ihmisistä, liikkeestä. Tapaamme ihmisiä, ystäviä, ehkä seurustelukumppanin. Nautinto tanssista, liikunnasta, onnistumisesta. Tanssi saattaa olla se mikä pitää meidän kroppamme ja mielemme terveenä. 

Olen jonkin aikaaa jo mietinyt mikä saa suomalaisen kateuden pulpahtamaan pintaan tanssissa? Vai onko se kateutta? Miksi tanssiminen nostattaa niin monenlaisia (ikäviäkin) tunteita? Yhdistääkö tanssi vai erottaa meitä?

Kuka on oikeassa? Luomuna vai kurssien kautta?

Esimerkiksi ne jotka tanssivat täysin ”luomuina” kokevat kursseilla kävijät suorittajiksi ja toisaalta jos et ole käynyt kursseja, ajatellaan sinun olevan hallitsematon törmäilijä.

Tai jos toinen käy vain silloin tällöin tanssimassa huvikseen ja toinen haluaa treenata ja kilpailla tavoitteellisesti. Joten on parempi pysyä mahdollisimman kaukana toisistaan, koska toiset on liian tiukkapipoja ja toiset taas ei ota tätä riittävän tosissaan.

Toinen tanssii vain yhtä lajia ja toinen useampaa, toinen on siis hifistelijä ja toinen vaan höntsäilee menemään mitään kunnolla opettelematta. Näitä esimerkkejä voisi jatkaa loputtomiin… Yhtä kaikki nämä ovat olettamuksia, uskomuksia siitä mitä toinen on.

Tottakai  molempien puolien mielipiteet ovat sallittuja, mutta onko tällainen vastakkain asettelu tarpeellista tai jollakin tapaa yhteistä hyvääoloa lisäävä? Ei ole! Ja voi olla, että ne kenen tämä kirjoitus pitäisi lukea, ei sitä koskaan tule tekemään, mutta mitä siitä, kirjoittelen silti mietteeni julki.

Hyvin usein se mikä meitä ärsyttää, kertoo meidän mielemme ajattelumalleista, tutuista tavoista. Jos seuraavan kerran kun menet tanssimaan tai treenaamaan ja huomaat jonkin ärsyttävän sinua, niin pysähdy hetkeksi miettimään miksi näin on. Sinä et voi päättää miten muut käyttäytyvät, mutta voit päättää miten siihen reagoit. Aina ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta toista ihmistä voi silti arvostaa ja hyväksyä hänen mielipiteensä.

Näyttökuva 2018-5-21 kello 21.54.53

Kursseille vai ei? Tavoitteellisesti vai ei?

Kun käyt kurssilla opit todennäköisesti, tai ainakin sinun tulisi oppia; askel- ja liikkumistekniikkaa( sitä miten liikut  ja kuinka hallitset omaa liikettäsi) , tasapainon hallintaa, vienti- ja seuraamistekniikkaa (miten toimit parin kanssa paremmin ja miellyttävämmin), toki opit varmasti kuvioita, ne eivät kuitenkaan ole paritanssissa välttämättä se tärkein asia, vaikkakin pitävät tanssin omalta osaltaan mielenkiintoisena. Musiikkia, rytmiä ja musiikintulkintaa, jolloin voit entistä paremmin liikkua ja tulkita musiikkia yhdessä parin kanssa, muut tietenkin huomioiden. Ja vaikka joku käy kursseilla, ei se automaattisesti tarkoita, että kaikki taidot kursseilta olisi omaksuttu.

Kun näitä asioita harjoitellaan kurssilla ohjatusti, toivottavasti niistä jää myös käyttöön ja lihasmuistiin, edes pieni osa. Tokikaan opettajat eivät voi vaatia, eikä pidäkään, että juuri samoin tanssitaan myös vapaa-ajalla. Myöskään se ettei kaikki onnistu aina samoin, kuin kurssilla ei maata kaada. Tähän perustuu myös se miksi opettajat pyrkivät muistuttamaan, että tanssikaa ja nauttikaa ilman turhaa miettimistä, ettei tanssi mene turhan vakavaksi 😀 Muistetaan nauttia siitä mitä ollaan opittu.

Toisaalta ne tanssijat, jotka eivät ole kursseja käyneet, ovat oppineet oman luonnnollisen tyylin tanssia. Luultavasti sellaisen tavan, josta itse pitää ja nauttii, ja ainakin osa tanssipareista, myös kokee tanssin mukavaksi ja nautittavaksi. Hyvä niin. Joskus taas muiden huomioiminen sekä mukautuminen erilaisiin pareihin voi olla hankalaa, koska sinulla ei ole käytössä kaikkia oman tanssin työkaluja. Voi olla, että ergonomisuus, vammojen välttäminen sekä viemisen/seuraamisen laadukkuus saattaa kärsiä. Kuitenkin osa näistä tanssijoista tanssii, seuraa/vie hienosti. Hatunnosto näille ihmisille.

Entä ihmiset jotka käyvät vain silloin tällöin tanssimassa tai harjoittelemassa, siksi kun se on mukavaa, ja jos siinä sivussa oppii, kiva. Toiset taas keskittyvät intensiivisesti johonkin lajiin, haluavat tietää ja oppia siitä kaiken, ehkä jopa kilpailla lajissa. Motiivit ja intensiteetti ovat erilaiset, mutta molemmille varmasti yhtä tärkeitä ja merkityksellistä.

Ehkä me emme olekaan kateellisia toisillemme, me emme vain ole pysähtyneet miettimään asiaa toiselta kantilta. Voiko olla, että ne jotka eivät käy kursseilla, eivät käsitä miksi sinne pitäisi mennä, kun tanssimaan pystyy oppimaan ilmankin ja se on vielä hauskaa. Ja joskus saattaa näyttää, että ne jotka käyvät kursseilla miettivät tanssimista liikaa ja sinä et halua sellaiseksi.

Tai ehkä ne jotka ovat harjoitelleet kursseilla omaa ja parin liikkeiden ohjaamista, eivät voi käsittää mikseivät kaikki huolehdi yhtä tarkkaan tilanhahmottamista. On kiva päästä testailemaan esim. erilaisia kuvioita ja musiikintulkintoja eri parien kanssa, kun niitä kerran on opeteltu ja vihdoin ne onnistuvat niin hyvin, että niitä voi kokeilla monien parien kanssa. Näyttääkö tämä ulkopuolisen asiasta vielä tietämättömän silmissä rehvastelulta? Ehkä? Vaikka ei se näin ole.

Harjoitteleeko vähän vai paljon, kilpaileeko vai ei. Mikään näistä ei kerro kuinka paljon tanssiminen jollekin merkitsee tai kuinka hyvä hän siinä on.

Eli niin kuin huomaat asioissa on aina kaksi puolta, ja tämän lisäksi molemmista ryhmistä löytyy myös niitä, jotka tekevät ja käyttäytyvät miten haluavat muista piittaamatta, ja näitä ihmisiä löytyy valitettavasti aina.

Näyttökuva 2018-5-21 kello 22.00.27

Miksi me sitten tanssimme?

Jokaisella on varmasti omat syynsä tanssia, mutta kävit sitten kursseilla tai et, kävit tansseissa tai et, kilpailit tai et, niin monet näistä syistä ovat samoja.

Tanssi on elämäntapa, harrastus tai vain miellyttävä tapa viettää aikaa 

Mielenkiintoista on, että minä itseni mukaan lukien olen entinen liikunnan vihaaja, nykyisin täysin tanssiin hurahtanut. Se jolle aiemmin hoettiin, että sinä et nyt vaan ole liikunnallinen. Olen kuullut vastaavia tarinoita useilta tanssijoilta, jotka ovat löytäneet liikunnan riemun tanssin kautta. 

Tai henkilö joka on kuullut koko ikänsä, kuinka hänellä ei ole rytmitajua, huomaakin aikuisena pystyvänsä oppimaan ja nauttimaan liikkeestä musiikkiin. Tanssissa voi oppia käyttämään vartaloa ja liikettä tulkitsemaan musiikkia, ja huomata kuinka se rytmitajukin sieltä löytyy.

Ihmiset, jotka syystä tai toisesta kokevat itsensä yksinäiseksi. Huomaavatkin käydessään kursseilla, tansseissa saavansa tuttuja, ystäviä joiden kanssa puhua ja tanssia. Monille syntyy tällä tavoin myös elinikäisiä ystävyyksiä.

Joku toinen nauttii vain tansseissa käymisestä sekä musiikista ja bändien kuuntelusta, ehkä löytää näin ystäviä jotka kiertävät samoja esiintyjiä kuuntelemassa.

Onnistumisen elämyksiä. Tanssimaan oppiminen voi olla elinikäinen unelma, se voi olla haaste oppia jotain täysin uutta. Tämä saattaa olla tapa oppia itsestä uusia asioita, oppia ymmärtämään paremmin itseään, muita tai omia tunteita ja reaktioita. Opit kohtaamaan ja käsittelemään omia epävarmuuksia ja toisaalta löydät itsestäsi myös ominaisuuksia joita et tiennyt omaavasikaan Tanssimaan oppiminen on usein matka myös omaan itseen ja ajatteluun. 

Itsensä haastaminen. Voit haastaa itseäsi opettelemalla aina lisää, tai kilpailemalla, jos se tuntuu hyvältä ajatukselta. Tanssin kautta pääsee haastamaan itseään ja laajentamaan omaa mukavuusaluettaan, opit enemmän kuin ehkä olit uskonutkaan.

Tanssi hoitaa myös mieltä. Pään nollausta, kun ei mieti työ- tai perheongelmia. Eräänlaista mindfullnesia, olet tässä hetkessä, tämän parin ja tämän musiikin kanssa. 

Läheisyys, yhteys, kehollinen hyväolo, ja en tarkoita mitään lääppimis, lähentelyä. Vaan sitä, kun molemmat nauttivat ainostaan toistensa lähellä olemisesta. Me ollaan nykyään liian vähän lähellä toista ihmistä. 

Me haemme kaikki kuitenkin samoja asioita, jokainen hieman eri kulmasta ja eri lähtökohdista. Meidän tulisikin miettiä enemmän mikä meitä kaikkia yhdistää, eikä miettiä niin paljon mitä vikaa muissa on.

Meitä kaikkia kuitenkin yhdistää rakkaus tanssiin ja sen eri ulottuvuuksiin. Erilaisia tarinoita on yhtä monta, kuin tanssijoita. Mikä tämän kirjoituksen tarkoitus oli? Saada jokainen hieman miettimään, miten paljon tanssi meitä yhdistää, jotta ymmärtäisimme myös muita paremmin.

Toivonkin kaikille oikein lämmintä ja nautittavaa tanssikesää! Tehdään tästä kesästä kaikkien aikojen paras ❤