tanssi

On valmentajia ja VALMENTAJIA! Kumpi sinä aiot olla?

Miksi meillä edelleen elää kuvitelma siitä, että kun osaat itse jonkin asian, voit alkaa opettamaan/valmentamaan muita? Onko osaaminen ja opettaminen sama asia? Ei todellakaan! Jokainen meistä tietää jonkun todella hyvän valmentajan/opettajan ja sitten sen ihan Pa%&#n. Mikä heidät erottaa?

Uuden taidon opettaminen, jo osaavien ohjaaminen, elämänmuutoksen tekeminen, opittujen tapojen muuttaminen tai vaikka kilpailemaan lähteminen omassa lajissa, vaativat kaikki erilaista valmennusta, ja erilaisten asioiden huomioimista. Miten sinä huomioit tämän omassa valmennuksessasi? Pitäisikö?

Silloin kun puhutaan opettamisesta/valmentamisesta/ohjaamisesta (mikä onkaan se termi jota sinun ympäristössä käytetään) tulisi minun valmentajana osata paljon muutakin, kuin vain spesifi lajiosaaminen/ tekeminen, vaikka tietenkin sekin on tärkeää.

Usein puhutaan mitä opetetaan, harvemmin kuulee miten ja mitä sitten, kun se yksi tapa ei toimikaan? Minä uskon ihmisen valmentamiseen kokonaisvaltaisesti. Mieli liikuttaa lihaksia ja toisaalta keho ja sen tuntemukset vaikuttavat myös meidän mieleemme ja ajatuksiin. Mikäli toinen ei toimi, vaikuttaa se myös toiseen. Joskus fyysisen kehittymisen esteenä on mieli (esim.ajatukset, tunteet, totuttu tapa ajatella ja toimia) ja valmentajana minun tulee löytää oikeat työvälineet auttaa ihmistä eteen päin. Minun tehtäväni on auttaa ihmistä pääsemään sinne mihin hän haluaa, ei sinne minne minä hänen haluan menevän tai päätyvän.

Helppoa… Ei aina… mahdollista…. TODELLAKIN!

Opiskellessani (PT.n ja liikunnan ammattitutkintoa) minulle tuli muutaman kerran vastaan kommentteja jotka hätkähdyttivät. Kuinka vahvasti meidän ajatukset estävätkään  kehittymisen?

”Kyllä sen jo heti näkee ettei kaikki pysty oppimaan tätä”

”Mä tuun epäonnistuun taas, mutta yritetään nyt kuitenkin”

”Jotkut ei vaan tule koskaan muuttumaan”

”Kaikkiin ei kannata tuhlata aikaansa”

”Ei mulla ole kykyjä tähän”

”Toiset vaan on niin laiskoja etteivät viitsi tehdä mitä pitää”.

”Mä nyt oon tällainen”

Kuulostaako tutulta?? Siinä on aikamoinen määrä uskomuksia, niin valmentajilta kuin asiakkailta. Ja sitten ihmetellään miksei (oppimis)tuloksia tule tai miksi muutoksen tekeminen on joskus niin pirun vaikeaa. Jokainen asiakas on yksilö ja valmennuksen tulisikin pohjautua yksilön tekemisen ja käytöksen kehittymiseen. Samat menetelmät ja valmennustapa ei sovi kaikille.

Olet sitten liikunnanohjaaja, tanssivalmentaja, PT tai työskentelet muuten ihmisten parissa. Olet jo toivottavasti miettinyt? Miten voisit löytää nopeammin luottamuksellisen suhteen valmennettavaan? Miten voisit paremmin motivoida, auttaa asiakkaitasi saavuttamaan heidän haluamiaan tuloksia? Kommunikoida vakuuttavammin? Varsinkin jos koet, että ihmiset eivät kehity haluamallasi tavalla, saattaa sinulta puuttua jokin tärkeä työkalu. Sinulla voi olla paljon tietoa, mutta osaatko sanoittaa sen niin, että asiakkaasi tai oppilaasi ymmärtää sen? Kuinka voit auttaa oppimaan uuden taidon, elämänmuutoksen tai kuinka käsitellä jännitystä, stressiä tai esiintymistilanteita entistä nopeammin ja paremmin.

Valmentajana minun tulee ymmärtää ettei kysymys ole minusta ja minun erinomaisuudestani, vaan minun valmennettavista ja siitä mikä heille on tärkeää.

Jokaisella on menneisyytensä, joka vaikuttaa meidän käytökseen tässä hetkessä. Koska valmentaja ei ole terapeutti voimme keskittyä tulevaisuuteen ja siihen mitä tehdään tänään ja tulevaisuudessa, jotta saadaan haluttuja tuloksia tulevaisuudessa. Miten? Kysymällä oikeita kysymyksiä. Auttamaan ihmistä näkemään eri vaihtoehtoja. Luomaan ilmapiirin, jossa uskaltaa yrittää, vaikka välillä pelottaakin. Löytämään omat sisäiset voimavarat ja luottamuksen itseensä.

Valmentajana en voi tehdä asioita valmennettavani puolesta, mutta voit tukea ja auttaa löytämään tien eteenpäin: helpommin, nopeammin ja paremmin.

Millainen valmentaja sinä aiot olla?

***

Mieti:

Miten sinä autat valmennettaviasi/ oppilaitasi heidän matkallaan?

Miten sinun valmentajasi on auttanut sinua saavuttamaan haluamiasi tuloksia, kehittymään?

***

Mikäli haluat saada parempia työkaluja omaan valmentamiseen tai ihmisten kanssa työskentelyyn, ilmoittaudu mukaan lokakuun koulutukseen.

Mielen työkalut -koulutus

Aika: 11-12.10.2019, pe 16-20, la 10-16.30
Hinta: 160€/ 2pvä koulutus
Paikka: Malmi talo, Ala-Malmin tori 1, Helsinki

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: hanna@hannatuominendance.com, 041-5054522

Kouluttaja: Hanna Tuominen
Ammatillinen opettaja, Tanssinopettaja, PT, Licensed practioner of NLP®, Licensed Master Practioner of NLP®, Licensed NLP Trainer™ , Licensed NLP Coach Trainer™

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.