tanssi

Tanssijan mieli, miten se vaikuttaa…

Lauantaina 2.2.19 minulla oli kunnia puhua Tanssijan työkalupakki-seminaarissa Tampereella. 

Useimmat varmasti jo tietävät, ainakin jollakin tasolla, että ihmisen mieli ja keho ovat yhteydessä. Eli se mitä ja miten ajattelemme vaikuttaa siihen miltä meistä tuntuu ja miten käyttäydymme. Joskus voi olla kuitenkin haastavaa yksin löytää välineitä mitä asioille voisi tehdä. Silloin kannattaa ottaa yhteyttä valmentajaan, joka voi auttaa sinua löytämään työkaluja, kuinka näitä asioita voi käsitellä.

Lauantain seminaarissa (1h) aikana ei ehtinyt kovin syvällisiä puhua, mutta toivon, että teillä heräsi pieni mielenkiinto lähteä tutkimaan asiaa ja mielen vaikutusta omaan paritanssiin.

Liitän tähän nuo seminaarin diat, joten voitte palautella sieltä asioita mieleenne. 

Amazing Dancer- Miten minä vaikutan paritanssissa?

Silloin, kun sinä tunnet itsesi, voit ymmärtää muita ja valita miten reagoit erilaisissa tilanteissa.

Pohdi. Miksi sinä tanssit? Mitä sinä haluat? Millaisia tavoitteita sinulla on? Silloin kun tietää mitä haluaa voi tehdä valintoja, jotka vievät sinua siihen suuntaan. Samalla kannattaa tarkistaa millaiset odotukset sinulla on itsestäsi tai ehkä parillesi. Tietääkö parisi näistä odotuksista?

Haluan oppia tanssimaan hidasta valssia… Eli mitä se voisi tarkoittaa pienemmissä palasissa? Tavoitteeni on oppia hitaan valssin oikea käännös ja siihen vaadittava tanssitekniikka. Palastelen opittavat asiat pienempiin kokonaisuuksiin: esim. askeleet ja niiden tekniikka, vienti-seuraaminen, käännösmäärät, käännöksen askeltekniikka, vartalonkäyttö jne. Minun tarvitsee siis käydä 2 krt viikossa tunneilla treenaamassa, jotta pääsen tavoitteeseeni seuraavan 2kk aikana.

Odotanko parin tuottavan minulle upean tanssin vai pyrinkö luomaan yhdessä mahdollisimman mielyttävän tanssin yhdessä parin kanssa?  Haluan tanssia yhdessä parin kanssa, ja tehdä parhaani niillä taidoilla mitä minulla nyt on, jotta molemmilla on mahdollisimman kivaa.

Sinulla on aina mahdollisuus valita miten käyttäydyt, millaisilla laseilla, ja asenteella katsot maailmaa, tiedostaa millaisia ennakko-oletuksia sinulla ehkä on, ihmisistä, tilanteista. 

Silloin, kun tiedostat/huomaat sellaisen käytöksen tai reaktion itsessäsi josta et pidä, sinulla on mahdollisuus muuttaa sitä. Ensimmäinen askel on tulla tietoiseksi siitä miten ajattelet tai käyttäydyt. Ymmärtää mikä on sinun vastuu ja mikä on toisen vastuu. Sinulla on oikeus vetää omat rajasi.

Meidän kokemukset suodattuvat meidän aistien, uskomusten sekä aiempien kokemusten ja niiden merkitysten kautta, me haemme samankaltaisuutta (mikä sopii aiemmin tapahtunut sopii tähän tilanteeseen?)

Minun tulisi harjoitella hitaan valssin nousuja ja laskuja, en ole saanut niitä toimimaan aiemmalla kerralla. Jo tanssitunnille meno ärsyttää, minä tiedän etten taaskaan opi niitä pirun nousuja ja laskuja. Kuka niitä tarttee… Ja se yksi tyyppi yrittää taas väkisin niitä kuitenkin tehdä. VAI

Viime kerralla en saanut nousuja ja laskuja onnistumaan, nyt minulla on ollut aikaa vähän pohdiskella asiaa, tänään ne sujuvat varmasti jo paremmin. Viimeksikin se yksi tyyppi yritti tosi kivasti auttaa, joten kyllä minä ne vielä opin.

Kuitenkin meidän kokemukset muodostuvat meidän aivoissa, ei niiden ulkopuolella, ja jokaisen kokemus tilanteesta voi olla täysin erilainen. Menneisyydestä voi oppia, mutta siinä ei kannata elää. Autoa on aika vaikea ajaa eteenpäin, jos tuijottaa koko ajan peruutuspeiliin.

Meillä kaikilla on monia uskomuksia, osa palvelee meitä hyvin osa taas ei. Uskomuksista muodostuu kuitenkin helposti itseään toteuttavia ennustuksia, silloin kun ne eivät palvele meitä niitä kannattaa haasta, muuttaa.Kun haluat muuttaa jotain, sinun on hyvä muuttaa ensin itseäsi ja omaa ajattelua.

Aina mulle käy näin, taaskaan kukaan ei halunnut tanssia minun kanssani? Kappas… kuinkahan paljon minun ennakko-oletukseni siitä ettei kukaan halua tanssia kanssani, vaikuttaa ilmeeseeni, asentooni?

Kaikki tunteet ovat hyviä. Kaikilla tunteilla on jokin tarkoitus, ne kertovat meille jotain sen hetkisestä tilanteesta. Tunteita voi kuitenkin hallita, muuttaa, jos niin haluamme. Ajatko sinä vai tunteet autoa? Tunteet tarttuvat helposti, mikä on minun vastuu? Menenkö parini tunteisiin mukaan tai kaadanko omat tunteeni parin niskaan?

Hitsi, kun tämä hidas valssi on vaikea. Mä en ole tarpeeksi lahjakas tanssija, joten en tule tätä oppimaan ikinä. Ärsyttää, nolottaa taidan lopettaa koko homman. Miten tätä nyt pitäisi opetella, kun tuokaan ei osaa tehdä tätä oikein, mun tarvii sanoa se sille. VAI

Hitsi, kun tuntuu että tämä hidas valssi on vaikea. Hetkinen… miksi tämä meinaa ärsyttää minua noin paljon? Eihän minun tarvitse tätä osata heti, täällähän ollaan harjoittelemassa tämän tekemistä. Ja näköjään muutkin tekee välillä virheitä, nyt tarviikin keskittyä vaan omaan tekemiseen, mä opin tämän kyllä ennemmin tai myöhemmin.

On helppoa sanoa, ”Minä nyt olen tällainen, muiden tarvitsee se hyväksyä” Kyllä ja Ei. Jokainen ihminen on arvokas ihmisenä, kuitenkaan kaikkea käytöstä ei tarvitse hyväksyä. Sinulla on vapaus valita miten käyttäydyt tai reagoit, kunhan ensin olet tunnistanut asian. Oma turhautuminen on joskus helppo kaataa toisen kannettavaksi, vaikka ei sitä tarkoittaisikaan.

MIten tunteisiin voi vaikuttaa? Muuta fysiikkaa, asentoa, hymy. Kerro aivoille, tämä on hyvä juttu.

Vaihda fokusta? Keskitytkö siihen mitä et osaa, vai siihen mitä jo osaat? Tunnetko jännityksen, keskity sen sijaan hengityksen rauhallisuuteen tai varpaisiin kengissä. Hyödynnä mielikuvia, miten haluaisit tämän olevan?

Tämä tanssin tekniikka ei ole minun vahvuuteni, mutta harjoittelen koko ajan. Nyt kun menen tansseihin, päätän kuitenkin keskittyä parin kanssa yhdessä tekemiseen ja tanssista nauttimiseen, ne kun ovat minun vahvuuteni. 

Huomaan, että jännitän osaanko mitään. Okei, nyt pää pystyyn, hartiat paikoilleen, ja tiedostan miten hengitys virtaa, rauhassa sisään ja rauhassa ulos. Kappas… jännitys hellitti jo rintakehästä, mikähän on seuraava rentoutuva kohta?

Kuuntele miten puhut itsellesi? Onko se samoin, kuin parhaalle ystävälle? Jos jokin asia ei toimi. Mitä voit tehdä muuttaaksesi sen? Joskus pienikin muutos muuttaa lopputuloksen kokonaan. Sinun kannattaa tarkistaa tavoitteesi. Usko siihen, että olet hyvä ja arvokas ihmisenä. Huomaa kuitenkin, että itseensä uskominen ei tarkoita sitä, että olen kaikessa hyvä (tässä kohtaat tavoitteiden vertaaminen olemassa olevaan tilanteeseen voi auttaa). Ihmisarvo ja tekeminen/käytös ovat eri asiat.

Minusta tuntuu, että olen epäonnistuja surkimus, joka ei voi oppia mitään, ja jonka kanssa kukaan ei halua tanssia. VAI Minä olen arvokas juuri tällaisena, kuin olen. Viimeksi en oikeasti käyttänyt aikaa treenaamiseen ja oppiminen oli vaikeaa, seuraavan kerran tiedän mitä muuttaa. Hitaan valssin askelluksessa en ole vielä kovin hyvä, mutta sen voin oppia harjoittelemalla.

Muista välillä kiittää itseäsi asioista joita jo osaat. Kiittäminen ei tarkoita, ettetkö voisi tulla niissä vielä paremmaksi. On mukavampi tehdä matkaa, kun huomaa että kehittyy, sen sijaan, että keskittyy vain siihen, mitä ei VIELÄ osaa.

Kiitos kaikille jotka osallistuivat seminaariin!

Ota rohkeasti yhteyttä, ja kysy lisää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.