tanssi

Palautetta tulee taas!

Tanssikurssit ovat päässeet hyvään vauhtiin ja uusia tanssijoita on tullut mukaan hurjan paljon. Nyt ehkä olisi taas aika muistutella sellaisesta asiasta, kuin palautteen antaminen tanssikurssilla.

Minusta on ollut ihana nähdä kuinka upeita ihmisiä tunneilla on ja miten hienosti uudet tulokkaat on otettu vastaan. Tukea , naurua ja kannustusta kuulee usein, kiitos siitä! ❤ Jotta tulevaisuudessakin kaikilla on hyvä fiilis ja mukava jatkaa tanssiharrastustaan, niin muistutellaan tuosta palautteen antamisesta.

Tanssikursseille tullaan monien eri syiden ja motiivien vuoksi. Yksi haluaa oppia tanssimaan, toinen haluaa liikkua, joku toinen taas tutustua uusiin ihmisiin, syyt voi olla näiden yhdistelmiä sekä monia muitakin.

Muistetaan, että tanssikursseilla käydään vapaaehtoisesti, hakemassa hyvää oloa, rentoutumassa, liikkumassa, nauttimassa ja tietenkin myös oppimassa.

Siksi on tärkeää muistaa, että tunnilla on vain yksi opettaja tai opettajapari. Heillä on suunnitelma miten ja minne ryhmää ohjataan. Oppilaana tunnilla olet tullut sinne oppimaan, et opettamaan muita, vaikka sinusta tuntuisikin, että osaat ja tiedät tämän. Kaikkien tunnilla olevien oikeus on saada harjoitella rauhassa, aina. Sinä et voi tietää mitä muuta toisen ihmisen elämässä on, kuinka rankka työpäivä, miten vaikeita asioita tai surua. Joillekin tanssimassa käyminen on juuri sen päivän kohokohta, pelastus, hengähdytauko. Ethän halua olla se, joka pilaa tämän? 

Muista keskittyä itse siihen miten voisit itse viedä/seurata parhaalla mahdollisella tavalla tai siihen onko sinun omat tekniikka-asiat kunnossa. Silloin et ehdi murehtimaan parin virheitä, omassa treenissä on ihan riittävästi tekemistä. Sillä ei ole väliä oletko viejä tai seuraaja, voit aina tehdä oman hommasi paremmin. Tiesithän, että antamasi palaute on ainoastaan sinun näkemyksesi, se ei välttämättä ole tarpeellinen parillesi sillä hetkellä. Hyvillä opettajilla on aina suunnitelmat mitä taitoja ja missä järjestyksessä opetellaan, ja juuri sinä saatat häiritä noilla omilla kommenteilla tunnin kulkua. Epäasiallista kohtelua tai satuttamista ei tietenkään tule sietää, siitä pitää ja saa sanoa, asiallisesti.

Näyttökuva 2018-10-23 kello 14.19.49.png

Eikö tunnilla saa sanoa mitään? No tietenkin saa. Kyllä, positiivista palautetta saa aina antaa! Voit aina myös kysyä, jos haluat, että parisi antaa sinulle palautetta. Muista kuitenkin, että silloin vastuu siirtyy sinulle. Kaikki eivät osaa antaa palautetta, mieti oletko ihan varma, että parisi oikeasti osaa neuvoa sinua? Mitä jos sinulta kysytään jotain? Vastaa rehellisesti, jos et osaa auttaa. Ja jos tiedät vastauksen, oikeasti tiedät, voit auttaa vaikka kysymällä, ”Auttaisiko jos tekisit näin?” Tai ”Tuo tuntui tosi kivalta, kun teit noin.” Tottakai tunneilla voi pohtia asioita yhdessä ”Miten tämä menikään?” ”Kummalla jalalla tästä pitikään mennä, tai mihin se käsi tuli, pitikö tässä kohdassa olla se vaste?” Positiivisesti annettu ohje tai palaute voi monta kertaa korjata tilanteen. Ja tunnin opettajalta voi aina kysyä apua!

Kaikki eivät opi yhtä nopeasti, se ei haittaa. Kaikki ovat tulleet tunnille tullakseen paremmiksi tanssijoiksi, kehittyminen on kuitenkin aina yksilöllistä. Positiivisella palautteella, tsempillä pääsee monta kertaa pidemmälle, kuin negatiivisella. Jokaisessa parissa löytyy varmasti jotakin hyvää.

Opettajana minun tulee puuttua aina negatiivisen palautteen antamiseen tunnilla. Välillä näitä sala-opettajia on vaikea havaita, vaikka ryhmän ilmapiiristä huomaat, että jokin on vialla. Pyydänkin, että ennen kuin päätät jäädä pois tunneilta, sano opettajallesi, jos olet kokenut ikäviä hetkiä tunnilla, selvitetään asia. 

Tehdään siis jokainen oma osuutemme siitä, että tanssiminen ja kursseilla käyminen tuntuu edelleen kaikista miellyttävältä, tunnelma pysyy hauskana, suvaitsevaisena sekä syyllistämisestä ja negatiivisuudesta vapaana. Tuetaan toisiamme yhdessä eteenpäin!

2 vastausta artikkeliin “Palautetta tulee taas!”

  1. Tervehdys Hanna ! Oikein hyvä kirjoitus … Kiitos harjavallan teema bugg päivästä ,hyvin antoisa ,erittäin hyvä porukka ..

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.