tanssi

Yhdistääkö tanssi vai erottaa meitä?

Miksi me tanssimme? Se on kivaa, nautimme musiikista, parista, ihmisistä, liikkeestä. Tapaamme ihmisiä, ystäviä, ehkä seurustelukumppanin. Nautinto tanssista, liikunnasta, onnistumisesta. Tanssi saattaa olla se mikä pitää meidän kroppamme ja mielemme terveenä. 

Olen jonkin aikaaa jo mietinyt mikä saa suomalaisen kateuden pulpahtamaan pintaan tanssissa? Vai onko se kateutta? Miksi tanssiminen nostattaa niin monenlaisia (ikäviäkin) tunteita? Yhdistääkö tanssi vai erottaa meitä?

Kuka on oikeassa? Luomuna vai kurssien kautta?

Esimerkiksi ne jotka tanssivat täysin ”luomuina” kokevat kursseilla kävijät suorittajiksi ja toisaalta jos et ole käynyt kursseja, ajatellaan sinun olevan hallitsematon törmäilijä.

Tai jos toinen käy vain silloin tällöin tanssimassa huvikseen ja toinen haluaa treenata ja kilpailla tavoitteellisesti. Joten on parempi pysyä mahdollisimman kaukana toisistaan, koska toiset on liian tiukkapipoja ja toiset taas ei ota tätä riittävän tosissaan.

Toinen tanssii vain yhtä lajia ja toinen useampaa, toinen on siis hifistelijä ja toinen vaan höntsäilee menemään mitään kunnolla opettelematta. Näitä esimerkkejä voisi jatkaa loputtomiin… Yhtä kaikki nämä ovat olettamuksia, uskomuksia siitä mitä toinen on.

Tottakai  molempien puolien mielipiteet ovat sallittuja, mutta onko tällainen vastakkain asettelu tarpeellista tai jollakin tapaa yhteistä hyvääoloa lisäävä? Ei ole! Ja voi olla, että ne kenen tämä kirjoitus pitäisi lukea, ei sitä koskaan tule tekemään, mutta mitä siitä, kirjoittelen silti mietteeni julki.

Hyvin usein se mikä meitä ärsyttää, kertoo meidän mielemme ajattelumalleista, tutuista tavoista. Jos seuraavan kerran kun menet tanssimaan tai treenaamaan ja huomaat jonkin ärsyttävän sinua, niin pysähdy hetkeksi miettimään miksi näin on. Sinä et voi päättää miten muut käyttäytyvät, mutta voit päättää miten siihen reagoit. Aina ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta toista ihmistä voi silti arvostaa ja hyväksyä hänen mielipiteensä.

Näyttökuva 2018-5-21 kello 21.54.53

Kursseille vai ei? Tavoitteellisesti vai ei?

Kun käyt kurssilla opit todennäköisesti, tai ainakin sinun tulisi oppia; askel- ja liikkumistekniikkaa( sitä miten liikut  ja kuinka hallitset omaa liikettäsi) , tasapainon hallintaa, vienti- ja seuraamistekniikkaa (miten toimit parin kanssa paremmin ja miellyttävämmin), toki opit varmasti kuvioita, ne eivät kuitenkaan ole paritanssissa välttämättä se tärkein asia, vaikkakin pitävät tanssin omalta osaltaan mielenkiintoisena. Musiikkia, rytmiä ja musiikintulkintaa, jolloin voit entistä paremmin liikkua ja tulkita musiikkia yhdessä parin kanssa, muut tietenkin huomioiden. Ja vaikka joku käy kursseilla, ei se automaattisesti tarkoita, että kaikki taidot kursseilta olisi omaksuttu.

Kun näitä asioita harjoitellaan kurssilla ohjatusti, toivottavasti niistä jää myös käyttöön ja lihasmuistiin, edes pieni osa. Tokikaan opettajat eivät voi vaatia, eikä pidäkään, että juuri samoin tanssitaan myös vapaa-ajalla. Myöskään se ettei kaikki onnistu aina samoin, kuin kurssilla ei maata kaada. Tähän perustuu myös se miksi opettajat pyrkivät muistuttamaan, että tanssikaa ja nauttikaa ilman turhaa miettimistä, ettei tanssi mene turhan vakavaksi 😀 Muistetaan nauttia siitä mitä ollaan opittu.

Toisaalta ne tanssijat, jotka eivät ole kursseja käyneet, ovat oppineet oman luonnnollisen tyylin tanssia. Luultavasti sellaisen tavan, josta itse pitää ja nauttii, ja ainakin osa tanssipareista, myös kokee tanssin mukavaksi ja nautittavaksi. Hyvä niin. Joskus taas muiden huomioiminen sekä mukautuminen erilaisiin pareihin voi olla hankalaa, koska sinulla ei ole käytössä kaikkia oman tanssin työkaluja. Voi olla, että ergonomisuus, vammojen välttäminen sekä viemisen/seuraamisen laadukkuus saattaa kärsiä. Kuitenkin osa näistä tanssijoista tanssii, seuraa/vie hienosti. Hatunnosto näille ihmisille.

Entä ihmiset jotka käyvät vain silloin tällöin tanssimassa tai harjoittelemassa, siksi kun se on mukavaa, ja jos siinä sivussa oppii, kiva. Toiset taas keskittyvät intensiivisesti johonkin lajiin, haluavat tietää ja oppia siitä kaiken, ehkä jopa kilpailla lajissa. Motiivit ja intensiteetti ovat erilaiset, mutta molemmille varmasti yhtä tärkeitä ja merkityksellistä.

Ehkä me emme olekaan kateellisia toisillemme, me emme vain ole pysähtyneet miettimään asiaa toiselta kantilta. Voiko olla, että ne jotka eivät käy kursseilla, eivät käsitä miksi sinne pitäisi mennä, kun tanssimaan pystyy oppimaan ilmankin ja se on vielä hauskaa. Ja joskus saattaa näyttää, että ne jotka käyvät kursseilla miettivät tanssimista liikaa ja sinä et halua sellaiseksi.

Tai ehkä ne jotka ovat harjoitelleet kursseilla omaa ja parin liikkeiden ohjaamista, eivät voi käsittää mikseivät kaikki huolehdi yhtä tarkkaan tilanhahmottamista. On kiva päästä testailemaan esim. erilaisia kuvioita ja musiikintulkintoja eri parien kanssa, kun niitä kerran on opeteltu ja vihdoin ne onnistuvat niin hyvin, että niitä voi kokeilla monien parien kanssa. Näyttääkö tämä ulkopuolisen asiasta vielä tietämättömän silmissä rehvastelulta? Ehkä? Vaikka ei se näin ole.

Harjoitteleeko vähän vai paljon, kilpaileeko vai ei. Mikään näistä ei kerro kuinka paljon tanssiminen jollekin merkitsee tai kuinka hyvä hän siinä on.

Eli niin kuin huomaat asioissa on aina kaksi puolta, ja tämän lisäksi molemmista ryhmistä löytyy myös niitä, jotka tekevät ja käyttäytyvät miten haluavat muista piittaamatta, ja näitä ihmisiä löytyy valitettavasti aina.

Näyttökuva 2018-5-21 kello 22.00.27

Miksi me sitten tanssimme?

Jokaisella on varmasti omat syynsä tanssia, mutta kävit sitten kursseilla tai et, kävit tansseissa tai et, kilpailit tai et, niin monet näistä syistä ovat samoja.

Tanssi on elämäntapa, harrastus tai vain miellyttävä tapa viettää aikaa 

Mielenkiintoista on, että minä itseni mukaan lukien olen entinen liikunnan vihaaja, nykyisin täysin tanssiin hurahtanut. Se jolle aiemmin hoettiin, että sinä et nyt vaan ole liikunnallinen. Olen kuullut vastaavia tarinoita useilta tanssijoilta, jotka ovat löytäneet liikunnan riemun tanssin kautta. 

Tai henkilö joka on kuullut koko ikänsä, kuinka hänellä ei ole rytmitajua, huomaakin aikuisena pystyvänsä oppimaan ja nauttimaan liikkeestä musiikkiin. Tanssissa voi oppia käyttämään vartaloa ja liikettä tulkitsemaan musiikkia, ja huomata kuinka se rytmitajukin sieltä löytyy.

Ihmiset, jotka syystä tai toisesta kokevat itsensä yksinäiseksi. Huomaavatkin käydessään kursseilla, tansseissa saavansa tuttuja, ystäviä joiden kanssa puhua ja tanssia. Monille syntyy tällä tavoin myös elinikäisiä ystävyyksiä.

Joku toinen nauttii vain tansseissa käymisestä sekä musiikista ja bändien kuuntelusta, ehkä löytää näin ystäviä jotka kiertävät samoja esiintyjiä kuuntelemassa.

Onnistumisen elämyksiä. Tanssimaan oppiminen voi olla elinikäinen unelma, se voi olla haaste oppia jotain täysin uutta. Tämä saattaa olla tapa oppia itsestä uusia asioita, oppia ymmärtämään paremmin itseään, muita tai omia tunteita ja reaktioita. Opit kohtaamaan ja käsittelemään omia epävarmuuksia ja toisaalta löydät itsestäsi myös ominaisuuksia joita et tiennyt omaavasikaan Tanssimaan oppiminen on usein matka myös omaan itseen ja ajatteluun. 

Itsensä haastaminen. Voit haastaa itseäsi opettelemalla aina lisää, tai kilpailemalla, jos se tuntuu hyvältä ajatukselta. Tanssin kautta pääsee haastamaan itseään ja laajentamaan omaa mukavuusaluettaan, opit enemmän kuin ehkä olit uskonutkaan.

Tanssi hoitaa myös mieltä. Pään nollausta, kun ei mieti työ- tai perheongelmia. Eräänlaista mindfullnesia, olet tässä hetkessä, tämän parin ja tämän musiikin kanssa. 

Läheisyys, yhteys, kehollinen hyväolo, ja en tarkoita mitään lääppimis, lähentelyä. Vaan sitä, kun molemmat nauttivat ainostaan toistensa lähellä olemisesta. Me ollaan nykyään liian vähän lähellä toista ihmistä. 

Me haemme kaikki kuitenkin samoja asioita, jokainen hieman eri kulmasta ja eri lähtökohdista. Meidän tulisikin miettiä enemmän mikä meitä kaikkia yhdistää, eikä miettiä niin paljon mitä vikaa muissa on.

Meitä kaikkia kuitenkin yhdistää rakkaus tanssiin ja sen eri ulottuvuuksiin. Erilaisia tarinoita on yhtä monta, kuin tanssijoita. Mikä tämän kirjoituksen tarkoitus oli? Saada jokainen hieman miettimään, miten paljon tanssi meitä yhdistää, jotta ymmärtäisimme myös muita paremmin.

Toivonkin kaikille oikein lämmintä ja nautittavaa tanssikesää! Tehdään tästä kesästä kaikkien aikojen paras ❤

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.