tanssi

Osaan jo tanssia, tämä on sitten juuri sinulle!

Kurssiaikataulussa on tuo harmaita hiuksia aiheuttava sininen pallo, josta ei oikein tiedä mitähän se tarkoittaa?

Voit ehkä ajatella ”Se on varmasti liian vaikea minulle”, tai toisaalta, että ”siellä on liian helppoja juttuja minulle ja paritkin ovat parempia punaisella tasolla”. Tämä on juuri sinulle, lue siis huolella.

Tunnit missä on sinistä väriä (tai maininta keskitaso) ovat juuri ne tunnit mihin kannattaa osallistua mahdollisimman usein (vihreä-sininen, sininen, sini-punainen). Iso osa tanssijoista haluaa saavuttaa hyvän perustanssitaidon, ja siihen nuo eri asteiset siniset ovat parhaimmat. Ymmärrän, että tällä hetkellä vielä on olemassa ajatus, että minun pitää siirtyä ylimmän tason tunneille mahdollisimman nopeasti. EI! Sinun ei tarvitse ehkä koskaan käydä yhtään punaisen tai mustan tason tuntia, ja voit silti olla yksi illan miellyttävimmistä viejistä tai seuraajista.

ExcelInExams_Quote_About_Schools

Se, että olet käynyt yhden (tai pari) vihreän tason tuntia, ei tee sinusta todellakaan vielä taidollisesti sinisen kurssitason tanssijaa. Silloin tällöin on järkevää käydä kurkkaamassa vihreältä tasolta vihreä-sinisiä tai sinisiä tunteja, mutta hyvä tanssi perustuu hyvin omaksuttuun perustaan, jonka päälle on helppo rakentaa myös haastavampia asioita. Ja toisaalta, kun olet käynyt hyvän aikaa sinisen tason tunneilla, voit käydä kokeilemassa sini-punaisia tai punaisia tunteja, ja palata takaisin sinisen tason tunneille. Eli tasot tanssikursseilla eivät ole mikään yksisuuntainen tie, jos olet mennyt eteenpäin et voi palata. Todellakin voit ja kannattaakin!

Kertaaminen, uudelleen jo kerran kuullun asian pohtiminen tekee sinusta hyvän ja monipuolisen tanssijan. Sitten kun ymmärtää, että niiltäkin tunneilta, jotka ensin vaikuttavat liian helpoilta löytyy treenattavaa, kun vain kiinnittää huomiota omaan tekemiseen. Varmistan vielä, että huomasit sinisiäkin tasoja olevan useita, eli voit hakea haastetta sini-punaiselta tunnilta, säntäämättä suoraan punaiselle. Tai vastaavasti voit hakea varmuutta vihreä-siniseltä tunnilta, jossa perusteita ei mennä enään niin rauhallisesti, kun pelkällä vihreällä tunnilla.

Välttämättä opettaja ei ehdi/pysty kaikilla tunneilla antamaan sinulle henkilökohtaista palautetta, juuri sinun tanssisi kehitettävistä kohdista. Isot ryhmät/leirit ovat parhaita juuri tanssikilometrien ja -kokemuksen kerryttämistä ajatellen, ja jos kiinnität opetukseen huomiota voit saada sieltäkin loistavia vinkkejä omaan tanssiisi. Sinulle, joka juuri haluat omasta tanssistasi palautetta, voisin suositella yksäreitä tai viikkotunteja hyväksi havaitsemasi opettajan johdolla. Ja jos kerrot vielä etukäteen opettajalle, mihin kaipaisit palautetta, tulet sitä varmasti myös saamaan. Jossakin vaiheessa saattaa tulla ajatuksia, että ”minä osaan, eikä täällä ole enään opittavaa” tai ” nämä ohjeet eivät koske minua”, KYLLÄ KOSKEVAT. Pysähdy tähän kohtaan ja mieti uudelleen, juuri tuo on se käännekohta, sinun oppimisessa, tiedostatko oman tanssisi tason sen vahvuudet ja kehityskohdat vai kuvitteletko vaan osaavasi.

Osaatko vai kuvitteletko osaavasi?

Silloin, kun olet oikeasti omaksunut sinisen tason asiat, olet tanssijana todella hyvässä vaiheessa. Pystyt tanssimaan iltatansseissa tai tanssilavalla mukavasti perustanssia parin kanssa, tarvimatta miettiä jokaista askelta tai kuviota, pystyt ajoittain jopa heittäytymään ja nauttimaan tanssimisesta parin kanssa 🙂 Eli osaat tanssilajin perusteet HYVIN, sinun ei tarvitse todellakaan tunnin alussa miettiä ”Mikä olikaan tämän tanssilajin perusaskel?” Ymmärrät mitä tarkoittaa kyseisessä tanssilajissa peruskuviot, miten vien tai seuraan ne, myös yksin ilman paria. Pystyt tanssimaan myös peruskuvioiden variaatioita, ymmärrän kuinka varioida omaa perustanssia käyttäen mm. erilaisia käsiotteita ja rytmejä. Ymmärrän kyseisen lajin musiikin rytmin, ja pystyn tanssimaan rytmiin, myös yksin.

Pystyn itse hakemaan vartalostani kannatusta ja lapatukea, sekä ymmärrän näiden tärkeyden harjoittelussa ja tanssiessa. Ymmärrän millä tavalla kyseisessä tanssissa vasteet, vienti ja seuraaminen toimii, perustanssissa ja -kuvioissa. Olen kuullut ja ainakin kokeillut musiikintulkintaa ja pystyn sitä hetkittäin, jopa miettimään. Tansseissa pystyn suhteuttamaan oman tanssini muihin pareihin sekä väistämään törmäyksiä.

c20945c857aeb29927c11696b291f194--good-study-habits-study-tips

Milloin sitten siirryn punaiselle tasolle? Voit aina kysyä apua oman tuntisi opettajalta, tai mieti oma tanssitaitosi edellisten vinkkien kautta. Kun oikeasti osaat ne, pystyt parhaiten oppimaan punaisilla tunneilla.

Missään oppimisen vaiheissa ei ole määritelty aikaa, kuinka paljon jonkin asian oppiminen vie, koska siihen vaikuttaa niin moni asia, joten tanssivuodet/kuukaudet = hankittu taito ,ei pidä paikkaansa automaattisesti. Sinisillä keskitason tunneilla kannattaa minun näkemykseni mukaan viettää eniten aikaa. Esimerkiksi, voit osata jonkin tanssilajin hyvin, mutta sinulla ei vielä ole kykyä/taitoja siirtää jo olemassa olevaa osaamistasi toiseen tanssilajiin. Silloin sinisistä tunneista on sinulle eniten hyötyä.

Tanssitaito on samanlainen, kuin muukin opittu taito sitä pitää käyttää ja treenata, jotta siinä tulee taitavaksi. Pelkkä golfpallon lätkiminen tai naulojen hakkaaminen, ei tee sinusta vielä golfaajaa tai talonrakentajaa. Eikö vain?

Ihanaa on, että aina voi olla taitavampi ja oppia uutta.

____________________________________________________________

Jos jotakin kiinnostaa taidon oppiminen niin jatka lukemista.

Itse tykkään taidon oppimisen portaista eniten, liekö peruja ammattikoulussa opettamisesta, mutta siinä jotenkin konkretisoituu ajatus, että miten taidon oppiminen ja opitun tiedon käyttö muuttuu matkan varrella. Pätee minusta hyvin myös tanssiin.

Perusteet tunnille tullessamme, emme tiedä mitään tanssista.

Perusaskeleen ja pari kuviota opittuamme, joskus luulemme tietävämme kyseisen tanssin.

Sitten iskee epäonnistumiset, ei tämä mennytkään niin kuin tunnilla tai edellisen parin kanssa. En pystynytkään viemään/seuraamaan niin kuin luulin. Tiedostamme ettemme oikeasti tiedäkään vielä kaikkea. Lisää (oikeanlaisia) harjoituksia tarvitaan.

Aluksi tietoa kertyy paljon ja aika nopeasti. Meillä on siis olemassa tietoa, jota emme osaa vielä käyttää. Tiedämme, kuinka asiat olisi järkevää tehdä, keho ei vaan vielä tottele.

Harjoittelun myötä alamme ymmärtää mitä tämä tieto tarkoittaa ja miten sitä toteutamme omassa kehossa tai parin kanssa. Ymmärrämme syy yhteyden, kun teen näin tapahtuu näin, pystymme tuottamaan haluttua liikettä halutulla tavalla.

Tämän jälkeen tulee vaihe, jossa alamme soveltaa oppimaamme. Eli ymmärrämme syy yhteyden tekemiseemme ja pystymme siirtämään opitun johonkin toiseen tilanteeseen tai toiseen tanssiin.

Pystymme soveltamaan oppimaamme eri tilanteissa, lisäksi alamme nähdä keinoja ja tapoja kehittää jotakin hyväksi koettua tapaa tehdä asia. Osaamme kertoa mihin muutosta haluamme ja miksi. Osaamme soveltaa aiemmin opittua ja löytää uusia tapoja päästä haluamaamme lopputulokseen.

Näyttökuva 2017-09-20 kello 19.08.34

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.