tanssi

Tanssijan joulukalenteri pvä 12-24

24.Joulukuuta

Tanssillista joulua kaikille!

15578309_10211667113135927_4710339636551319532_o

23.Joulukuuta

Taivutukset, nuo ihanan kauniit mutta välillä paniikkioireita aiheuttavat liikkeet.

Ensimmäinen neuvo, ÄLÄ katso netin kuvia taivutuksista! Ne on pääsääntöisesti aseteltu kuvausta varten ja pyrkii näyttävyyteen. Tanssilattialla parin turvallisuus ja mukavuus on ensisijainen asia.

Taivutukset voi ajatella kauniina yhteisenä vartalon linjana, jossa molempien paino lepää pääsääntöisesti omien jalkojen päällä, ja kädet ovat vain tukemassa paria. Aloita taivutus rauhallisesti ja selkeästi, ole valmis pysähtymään milloin tahansa.

Viejänä kannattaa ensin tuoda seuraajan paino selkeästi hänen oman jalan päälle (yleensä seuraajasta katsottuna etuviistoon) ja sen jälkeen ajatella vain pientä vartalonkiertoa tukijalan päällä, jolla muodostetaan kaunis linja parin vartaloista. Kummankin tukijalat yleensä aika lähekkäin (polvi ja varpaat samaan suuntaan), viejällä asento yleensä hieman leveämpi kaiken varalta 😉 hyvä keskivartalon tuki, selkä suorana ja pakara aktiivisena, asento hallittu mutta rento 😉 . Älä vie seuraajaa väkisin sivulle, taaksepäin tai taivuta hyvin alas, nämä vievät seuraajan monesti pois tasapainosta ja oman painopisteen päältä.

Jos huomaat seuraajan jäykistyvän äkisti, tarttuvan kouristuksenomaisesti olkapäästä tai jarruttavan tekemääsi taivutusta, ÄLÄ vie häntä yhtään pidemmälle! Kaikki seuraajat eivät vain pidä taivutuksista tai heillä saattaa olla jokin fyysinen este miksi eivät halua sitä tehdä, kunnioita tätä.

Seuraajana ÄLÄ KOSKAAN heittäydy viejän käsien varaan, ole valmis pysähtymään koska tahansa viejä niin pyytää. Pyri asettamaan tukijalka aina oman vartalosi alle, jolloin suojelet itseäsi ja pariasi jos jotain tapahtuu. Sinun ei tarvitse mennä syvempään taivutukseen, kuin mukavalta tuntuu.

Tutun parin kanssa voit tehdä mitä tahansa, ole kuitenkin varma, että parisi oikeasti tykkää tekemästäsi liikkeestä!

Taivutukset vaativat luottamusta, kaikkien kanssa ne eivät tunnu välttämättä, varsinkaan kovin syvään vietynä, mukavilta. Kunnioita paria.

15589916_10211662044249208_9190669149967761548_n

 

22.Joulukuuta

Mitä voi tehdä jos tanssipari repii tanssiessa. Yleensä puhutaan nimenomaan avoimen otteen tansseista. Tässä vinkkejä seuraajalle, kuinka repivän viejän kanssa voi tanssia miellyttävämmin.

Täydellistä vastausta en varmastikaan pysty antamaan, mutta muutaman vinkin kokeiltavaksi. Tärkeintä on tarkistaa itseltään oma lapatuki ja oman vasteen pitäminen ennen kuin alkaa viejää fiksaamaan.

Jos viejä repii: Tällä yleensä tarkoitetaan vientiä käden päästä lähdettäessä. Viejä vie ainoastaan kädellä vetämällä, yleensä siksi vienti on hieman liian nopea ja turhan voimakas. Tätä tapahtuu viejillä joiden tanssitaito on kehittymässä. He eivät vielä osaa pitää lapatukea ja liikuttaa vartaloa viedäkseen, vaan käyttävät ainoastaan kättä. Joskus repimistä tapahtuu myös liian jäykkien käsien vuoksi, lihakset ovat jännittyneet ettei jarrutustilanteessa ole yhtään joustoa, vaan jarrutus on kuin betoniseinään kävelyä. Sama pätee esim. pyörimisissä, viejä äkkiä riuhtaisee käden alas liian aikaisin.

Seuraajan yleensä tämän huomaa jo ensimmäisistä vienneistä. Ja tähän voimaan ei kannata vastata voimalla tai vastaan vetämisellä, viejä joskus tulkitsee tämän kehotukseksi lisätä voimaa, auttaakseen seuraajaa. Pidä sen sijaan hyvä lapatuki ja olkapäiden kontrolli, kuitenkin lihakset mahdollisimman rentoina. Liiku siihen suuntaan mitä viejä pyytää, pidä tuntuma, mutta lyhennä omaa raamia jäämällä aavistuksen tavallista lähemmäksi ja tuomalla kättä lähemmäksi omaa vartaloa. Näin sinulle jää enemmän aikaa kun viejä repäisee sinut liikkeelle, pystyt kädellä antamaan hieman ”köyttä” jotta ehdit itse reagoida ja liikkua. Tuntuma kaveriin pysyy kuitenkin koko ajan hyvänä.

Toinen kokeiltava keino on olla kevyt vietävä, heti kun tunnet viennin, liikut todella aktiivisesti viejän pyytämään suuntaan. Ei ennakoida, mutta ei anneta myöskään viejälle mahdollisuutta repiä. Tanssin tulisi olla mahdollisimman miellyttävää molemmille, mutta se ei kuitenkaan saa sattua,kummallakin on oikeus suojella itseään.

Äärimmäinen keino vetokohdassa on viennin jälkeen keventää tuntumaa, jotta kädestä ei voi vetää vauhtia. Tämä on kuitenkin vain äärimmäinen keino, jota kannattaa käyttää harkiten.

15697643_10211649195087987_3593069319325490629_n

21.Joulukuuta

Useampi on kysynyt mitä voi tehdä jos tanssipari repii tanssiessa. Yleensä puhutaan nimenomaan avoimen otteen tansseista.

Täydellistä vastausta en varmastikaan pysty antamaan, mutta muutaman vinkin kokeiltavaksi. Tärkeintä on tarkistaa itseltään oma lapatuki ja oman vasteen pitäminen ennen kuin alkaa seuraajaa fiksaamaan.

Jos seuraaja repii: Tällä yleensä tarkoitetaan käden päässä tapahtuvaa suunnanvaihto kohtaa. Viejä jarruttaa liikettä tavalla tai toisella, johon seuraajan pitäisi vastata jarruttamalla omaa liikettä pyydetyllä tavalla. Tämän jälkeen seuraajan tulisi omalla lihastyöllä liikkua pyydettyyn suuntaan. Ongelma, seuraaja ei osaa hallita omaa liikettään tai vetää kädellä vauhtia liikkeelle lähdössä. Kyseessä yleensä tanssija, jonka tanssitaito on vasta kehittymässä. Viejän tulee kuitenkin pystyä tanssimaan satuttamatta itseään jotta pystyy tuottamaan molemmille miellyttävän tanssin.

Viejän kannattaa tällaisessa tapauksessa viedä paljon liikkeitä kahden käden otteessa, jolloin jarruttamisen voi tehdä mahdollisimman ajoissa, tarvittaessa kevennä sitä kättä jossa tunnet vedon ja vie toisella. Vie paljon kuvioita suoraan vartalosta tai käsivarsista, voit jarruttaa ajoissa ja keventää hieman jos tuntuu että seuraaja repii käden irti. Säilytä kuitenkin kontakti, ettei seuraajan tarvitse etsiä tuntumaa.

Yhden käden otteessa aloita liikkeen jarruttaminen jo hieman aiemmin kuin tavallisesti, jolloin seuraaja ei pääse ihan ääriasentoon, ja näin ”rysähtämään” käden päähän. Viejän tarvitsee luultavasti liikkua aavistuksen enemmän itse säilyttääkseen tuntuman koko ajan.

Äärimmäisissä vetotilanteissa käytettävä keino on antaa seuraajalle vienti ja sen jälkeen keventää tuntumaa, jotta kädestä ei voi vetää vauhtia. Tämä on kuitenkin vain äärimmäinen keino, jota kannattaa käyttää harkiten. Taitavampi tanssija kompensoi aina aloittelevampaa, jotta tanssi olisi molemmille miellyttävää!

Huomenna vinkkejä seuraajalle, kuinka repivän viejän kanssa voi tanssia miellyttävämmin.

15589799_10211642337436550_3263027195945409253_n

20.Joulukuuta

Tanssitaito on harjoittelun ja oikeiden toistojen tulos.

Pelkästään tanssitunneilla käynti ei ole tie tuloksiin (vaikka hyvä alku), se mitä teet tunnilla ja sen jälkeen määrittää kuinka hyvä sinusta tulee. Kun keskityt ja oikeasti mietit mitä olet tekemässä ja millä tavalla, saat uudenlaisen ulottuvuuden harjoitteluun.

Oleta ettet vielä tiedä kaikkea, ja aina voit tulla paremmaksi(vaikka vain jossakin pienessä asiassa).

Oppiminen on nousukautta ja onnistumisia, oppiminen on myös joskus turhauttavaa ja hidasta, kaikki tämä kuuluu taidon oppimiseen. Jos tuskailet tuon hitaan vaiheen kanssa, (mä niin tiedän tunteen, se menee onneksi ohi) kannattaa ottaa vaikka yksäri se saattaa auttaa löytämään välineitä millä pääsee eteenpäin.

Lopuksi tärkein! Ole armollinen itsellesi, kehitystä tapahtuu, kun harjoittelet. Pysähdy välillä ja tarkastele mitä kaikkea jo osaat?

Sinusta tulee hyvä!

15542427_10211625883705217_1452262618413981177_n

 

19.Joulukuuta

Lisää liikkuvuutta ylävartaloon.
Istu haara-asentoon, ei tarvitse olla leveä. Sisäänhengityksellä, liu’uta oikean käden kämmenen selkää, vasemman jalan ulkoreunaa pitkin, vasen käsi aukeaa taakse peukalo alaspäin. Uloshengityksellä palauta rauhallisesti. Vaihda puoli.

Tee liike vain niin pitkälle kuin tuntuu mukavalta, älä vie väkisin ääriasentoon.
Hengitä rauhallisesti ja toista liike molemmille puolille 4-6 kertaa.

15626097_10211615832573945_2298097694018427625_o

 

18.Joulukuuta

Tanssijan parhaat kaverit treenatessa ja tanssiessa, tai itseasiassa sen jälkeen 🙂

Hierontapallo, jalkojen ja pohkeiden auki rullaamiseen. Tanssi-illan jälkeen on ihana rullata väsyneet jalat ja saada jalat vetreiksi. Nykyään kannan näitä aina reissussakin mukana.
Lisäksi vettä tulisi muistaa juoda riittävästi, jotta palautuminen ja aineenvaihdunta pysyy aktiivisena.

Palloillaan!

Millä tavoin sinä huollat jalkasi?

15625849_10211605452994462_6742623347623482529_o

17.Joulukuuta

Vartalonkäyttöharjoite
Aloita valitsemalla jokin osa vartalosta( pää, hartiat, rintakehä, lantio, jalat, kädet) ja liikuta sitä eteen-taakse, sivulta-sivulle. Voit piirtää ympyrää, viistoon, hitaasti-nopeasti.
Aluksi pyri liikuttamaan yhtä vartalon osaa kerrallaan, myöhemmin voit liittää niitä pareiksi yhteen, esim. Vartalo-käsi, hartia-käsi jne.
Jos moni osa liikkuu yhtä aikaa tulee liikkeestä helposti sekavaa.

Voit tehdä samaa harjoitetta, kuuntelemalla musiikkia ja pyrkiä vartalolla matkimaan musiikkia ja/tai soittimia.

Liikuttelemisiin!

16.Joulukuuta

Hyvä keskivartalon aktivointi ja lihasten takaketjun ”venytys”

Hae hyvä konttaus asento, tarkista lapatuki (aktivoi lihakset lapaluiden välillä ajattelemalla punnertamista kevyesti). Napaa sisään, lantio luonnollisessa asennossa, pää vartalon jatkeena.

Nosta polvet pari senttiä maasta, pidä hyvä kontrolli vartalossa.

Sisään hengityksellä, työnnä peffa kohti kattoa, ajattele kantapäitä kohti lattiaa, voimistaaksesi liikettä voit työntää käsillä kevyesti.

Palauta konttausasentoon ulos hengityksellä, polvet irti lattiasta. Ja toista 4-6 kertaa.

Hyvää viikonloppua!

15493715_10211581097225583_1876118694051853716_o

15. Joulukuu

Toinen jalkavariaatio treeni. Tässä harjoituksessa tehdään pariton määrä painonvaihtoja, 3 tai 1. Tee molemmille puolille.
Helppo versio on toistaa samaa liikettä useampi kerta. Haastetta saa vaihtamalla joka kerta variaation. Voit kokeilla tehdä myös eri variaation toiselle puolelle. Liikkuminen variaatioilla lisää myös haastetta

14. Joulukuuta
Tässä helppo jalkatreeni, tee molemmille puolille jotta tanssistasi ei tule toispuoleista.

Näissä jalkavariaatioissa on aina parillinen määrä painonvaihtoja, joten voit käyttää niitä, kun haluat varioida parillista määrää askeleita.

Voit tehdä väliin käveleyitä niin monta kuin haluat, jotta saat aikaa ajatella. Kun variaatiot tuntuvat sujuvilta, tee ne peräkkäin, järjestyksellä ei ole väliä. Lisää haastetta saat vielä, kun liikut niillä eri suuntiin tilassa.

Kick them!

13. Joulukuuta

Melkein kaikilla kiristää lonkankoukistajat. Tässä tehokas lonkankoukistajan venytys. Aseta polvi tuolin tai jumppapallon päälle, niin että etureisi on mahdollisimman paljon lattian suuntaisesti, koukista polvesta ja ota nilkasta kiinni ja tuo jalkaterä lähemmäksi pakaraa. Jos et saa jalkaa taivutettua, voit käyttää apuna esim. kuminauhaa. Voit lisäksi työntää lantiota kevyesti eteenpäin voimistaaksesi liikettä.

15443028_10211552128221376_3366753440198214794_o

12. Joulukuuta
Mielikuvaharjoittelu voi olla lähes yhtä tehokasta, kuin fyysinen harjoittelu. Joskus sitä kannattaa hyödyntää oman treenaamisen tukena.

Ota hyvä asento, hengitä muutaman kerran syvään ja rauhallisesti. Palauta mieleesi jokin asia mitä olet treenaamassa, miltä tanssisi näyttää juuri tällä hetkellä. Tuo video tuosta hetkestä eteesi, näe itsesi tanssimassa ja tarkastele miltä liikkeesi näyttää. Kelaa video alkuun ja katso video uudestaan, nyt videon edetessä korjaat kaikki virheesi, näe kuinka tanssisi parantuu. 

Siirry videon alkuun ja katso video nyt hidastettuna versiona, huomaa miltä tanssisi näyttää ja miellä miltä liikkeet tuntuvat näin tehtynä.
Toista tämä muutaman kerran normaalilla nopeudella. Joka kerta huomaat tekeväsi liikkeet varmemmin ja varmemmin.

Katso video vielä kerran, mutta hyppää mielessäsi tuohon videoon ja nyt oikein kunnolla koe miltä liikkeet tuntuvat noin hyvin tehtyinä. Aika makee fiilis, vai mitä?

Tämä harjoitus kannattaa toistaa useasti, jotta aivot todella ymmärtävät, että tämä on se mitä haluat.
Aikaa tähän kuluu muutama minuutti.

Be better version of you!

img_1209

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.