asenne, dance, tanssi, yhteistyö

Cooperation… Not in my world!

Minä olen ihminen, joka uskoo vahvasti siihen, että yhdessä ihminen on vahvempi, kuin yksin. Tämän vuoksi minä olen pitkään ihmetellen katsellut, kuinka Suomessa tanssin parissa (pätee myös moneen muuhun alaan) työskentelee suuri määrä ihmisiä, mutta yhteistyötä eri toimijoiden välillä on todella vähän. Jos tarkastellaan yritysmaailmaa, niitä jotka menestyy, siellä yhteistyön tekeminen on enemmän sääntö, kuin poikkeus. Ilman yhteistyötä pienet toimijat hukkuu suurempien varjoon.

Miksi yhteistyötä kannattaa tehdä?

1675-coming-together-is-a-beginning-keeping-together-is-a-progress_380x280_widthYhteistyöllä on monia etuja. Raha! Jos useampi toimija päättää valita yhteistyön, tuo se todennäköisesti jokaiselle kustannussäästöjä, menot jaetaan. Lisäksi tulee riskien minimointi tai ainakin jakaminen, joten jos nyt kaikki menisikin mönkään (mitä ei tietenkään tule tapahtumaan, näin hyvin tehdyssä hommassa 🙂 ), tappio olisi pienempi, kuin yksin yrittäessä.

Jokaisella toimijalla on oma asiakaskunta, ja niiden sidosryhmät, joten yhteistyöllä saavutetaan suuremman potentiaalisen asiakaskunnan tietoisuus. Mainonta leviää laajemmalle, kuin vain yhdellä pienellä toimijalla. Näkyvyys kasvaa, median ja ihmisten kiinnostus on suurempaa, kun yhteistyössä on monta erilaista toimijaa, ja jokaisen erityisosaaminen.

Mikäli tapahtuma, projekti tarvitsisi ulkopuolista rahoitusta? Sen saaminen on huomattavasti helpompaa, kuin yksittäiselle pienelle toimijalle. Viimeisenä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä, työmäärän pieneneminen, jakaminen. Ihmiset jaksavat paremmin, he jaksavat myöskin innostua ja tehdä asioita, kun aika ei mene vain selviytymiseen päivästä ja kaikki eivät näänny työmäärään.

Lisäksi yhteistyö mahdollistaa eri tahojen kehittymisen, kaikkien niin halutessa.
Jaettu oppiminen; jokaisella on joku taito, ominaisuus mitä on järkevä hyödyntää. Ihan niin kuin yritysmaailmassakin mainonnasta vastaa se joka osaa homman, tai rahaliikenteestä se joka ymmärtää siitä hieman enemmän, kuin 2+2. Kun jokainen sitoutuu hyvien käytänteiden jakamiseen ja kaikkien vahvuuksien järkevään hyödyntämiseen, saa kaikki paljon enemmän.

Lisäksi yleensä johtamistyylit kehittyvät (joskus pakosta, joskus halusta 🙂 ), useamman eri toimijan tapojen, henkilöstön ja toiminnan yhdistäminen vaatii kaikkien kehittymistä ja panostusta. Lopputuloksena kaikki kehittyvät ja pääsevät eteenpäin.

Miksi ei sitten tehdä yhteistyötä?

Pelko!

Pelätään, että toinen vie minun asiakkaani. Jos sinun tuotteesi on parempi, kuin muiden ei sinulla ole mitään hätää. Ollaan epävarmoja omasta itsestä ja tekemisestä, pelätään kritiikkiä, arvostelua. Pelätään, että toinen varastaa minun ideani, kuvioni ( oletteko koskaan kuullut Youtubesta? Siellä niitä on…) musiikkini, vitsini, mikä se nyt kelläkin on.

Ollaan rakennettu itselle oma pieni pesä ja ajatellaan, että minun tapani tehdä asioita on oikea, se ainoa oikea. Ajatellaan, että vain minä tiedän, kellutaan omassa erinomaisuudessa, ja ei vaan jaeta mitään, kun minä olen tämän kehittänyt, suunnitellut kovalla työllä.

Ja viimeisenä vaan ei vähäisempänä, vanha kunnon muutosvastarinta. EI käy, ihan vaan periaatteesta!

Mitä me saavutetaan sillä, että jokainen piipertää omassa pienessä nurkkauksessaan? Seurat, tanssikoulut, yhdistykset, yritykset, opistot, tanssinopettajat, liitot, tanssilavat, ravintolat ja monet monet muut? Miksi me tehdään samat virheet aina uudestaan ja uudestaan?

team-sports-quotes-2Mitä yhteistyö on?

Luottamusta. Halua. Ideoita. Kumppanuutta. Tukea. Työtä. Valinta. Jakamista. Saamista. Kehitystä. Voittoja ja joskus pettymyksiä.

Miten luodaan yhteistyötä?

Ilmaise halusi yhteistyöhön. Etsi alueeltasi yrityksiä, kouluja, seuroja, henkilöitä, joiden voisit ajatella jollakin tavalla edistävän alueen tarjontaa. Ajattele laatikon ulkopuolelta, älä tyydy vain niihin todennäköisiin vaihtoehtoihin. Kysele, laita sana kiertämään. Te olette yhdessä juuri niin vahvoja, kuin teidän heikoin lenkki, valitse siis vahvat lenkit, ole itse vahva lenkki.

Mitä kukakin tuo yhteiseen pöytään,esim. tietotaito, mainonta, ideat, yhteistyökumppanit jne. Mitä lisäarvoa näistä saadaan, kun toimitaan yhdessä.
Valitse kumppanit tulevaisuutta silmälläpitäen, ei vain sen hetkisen tilanteen mukaan. Miettikää mitä te KAIKKI haluatte tulevaisuudelta? Kumpanuudesta voidaan sopia kirjallisella sopimuksella tai ilman, riippuen yhteistyökumppaneistasi. Luottamus! Kaikkien pitää voida luottaa siihen, että sopimukset pitävät.
Yhteistyö vaatii halua hyväksyä ja sietää erilaisia toimintatapoja. Kykyä hyväksyä muutos, olla epämukavuusalueella ja ajattelua uudella tavalla.
Eri toimijoilla on hyvä olla sama päämäärä ja arvot, miten toimitaan.

Millaisia asioita kannattaisi miettiä?

Mitä halutaan tarjota, millaisia ihmisiä halutaan yhteisöön, mikä on se fiilis mikä ihmisten halutaan kokevan, kun he tulee tänne? Ovatko kaikki tervetulleita, onko tämä vain pienen piirin juttu?

Voidaanko tehdä,tarjota paketteja, jotain mistä ihmiset saavat lisäarvoa valitessaan juuri tämän. Löytyykö muutakin kuin tanssi?

Älä lokeroi oppilaitasi ainoastaan omille tunneille, omaan lajiin. Monipuolisuus on hyvästä.
Onko päällekäisyyksiä, kulkeeko tieto muiden toimijoiden välillä.

Älä pyydä ihmisiltä liikaa. Vapaaehtoisuus on hyvästä, mutta jos siitä tulee pakko tai velvoite, ihmiset alkavat kadota. Jaa vastuuta, selkeät pelisäännöt ja ohjeeet. Anna vastuuta ja luota valitsemiisi henkilöihin.

Ole aktiivinen omassa yhteisössä, kaupungissa. Näytä esimerkkiä. Älä tuudittaudu mihinkään uskomukseen, ”Täällä ei voi saada muutosta aikaan, nämä nyt ovat vaan tällaisia hitaasti lämpiäviä” jne.

Miten kasvattaa yhteisöä? Alkeisiin voi tuoda tutun joskus ilmaiseksi. Tarjoa sitä mitä lupaat. Yhteisiä bileitä, tansseja, jonne kaikki ovat tervetulleita. Miteä sinä keksit?

Ketkä yhteistyötä voi tehdä? KAIKKI!

Tämän blogin ajatuksena oli enemmänkin nostaa koko yhteistyö esille, miten mahdollisesti luoda yhteistyötä.
Valmiita vastauksia ei varmastikaan tästä löydy, tarkoitus onkin saada meidät kaikki ajattelemaan.

Minä rakastan tanssia, ja tietenkin tahtoisin mahdollisimman monen ihmisen löytävän sen ihanuuden ja kaikki ne hyvät asiat mitä se tuo tullessaan. Turhautuneeksi minut saa tilanne, missä ihmiset kyräilevät toisiaan ja kaivavat omia juoksuhautoja mihin linnoittautua. Tämä asia on minulle tärkeä, ja koska se on tärkeä kirjoitan tässä aika suoraan ja todennäköisesti tulen jonkun suututtamaan. Pyydän anteeksi, nöyrimmästi!

196851-279-43Yksin kukaan meistä ei saa suurta muutosta, mutta monta pientä muutosta yhdessä saa aikaan suuria.

Haastan sinut kertomaan yhden asian, jonka olet tehnyt tai jonka teet, edistääksesi osaltasi tanssiin liittyvää yhteistyötä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.