dance, paritanssi, tanssi

Dancing is walking with music

Kirjoittelin jossain vaiheessa paritanssista ja siitä ettei se ole vain vanhojen ihmisten juttu. Tässä on hieman jatkoa sille 🙂

Tosiaan, meillä on menossa paritanssiprojekti nimeltään Tanssia Suomen Nuorille. Tarkoituksena olisi tuoda paritanssia tutummaksi Suomen nuorille yläasteilla ja toisen asteenkoulutuksessa (lukio,amitsu). Tutustumisen aikana nuorille on kerrottu hieman lavatansseista ja tanssimusiikista, tanssin yleisistä sosiaalisista ja fyysisistä eduista, lisäksi he pääsevät kokeilemaan vähän paritanssia, ja ennen kaikkea tarkoitus on pitää hauskaa.

Projekti on vielä kehitysvaiheessa, ja sen muotoa muokataan koko ajan, kun saamme lisää kokemusta ja palautetta nuorilta. Facebookissa on nyt perustettu yhteisö, jossa voi käydä tutustumassa tähän projektiin ja sen etenemiseen. Lisäksi sinne on liitetty kysely, johon voivat meidän tunneilla käyneet oppilaat käydä vastaamassa.

https://www.facebook.com/pages/Tanssia-Suomen-Nuorille/946701392036692?notif_t=page_new_likes

Miksi minusta tämä projekti on tärkeä? Millaisiin asioihin sillä ehkä voitaisiin vaikuttaa?

1. Ihmiset koskettavat ihan liian vähän toisiaan

Toisen ihmisen läheisyys ja fyysinen kosketus on todella tärkeää myös mielelle. Stressin, kivun, sairauksien ja masennuksen ehkäisyssä väitetään läheisyyden ja kosketuksen olevan isossa osassa.

2. Sosiaaliset taidot heikkenevät

Koska kommunukointi siirtyy koko ajan enemmän laitteiden välityksellä tapahtuvaksi, jää luonnolliset sosiaaliset tilanteet syntymättä. Kynnys puhua toiselle ihmiselle kasvokkain voi olla joskus todella vaikeaa.

3. Liikkuminen on liian vähäistä

Päivittäistä liikkumista pitäisi olla vähintään 30 minuuttia. Kovin harva vaan oikeasti liikkuu edes tuota. Liikkuminen voi tapahtua myös huomaamatta, musiikin soidessa ja ihmisiä tavatessa. Tanssilajeja ja musiikkeja joihin tanssia on lukemattomia, jokaiselle löytyy varmasti se mieluisin.

4. Tanssiminen kasvattaa

Olen huomannut, että tanssiminen kasvattaa usein itseluottamusta. Lisäksi oman kropan hahmottaminen, kannattelu ja ryhti paranee tanssin myötä. Koska tanssissa välineenä on oma kroppa, sen puutteiden ja ominaisuuksien hyväksyminen on luontaista. Samalla suvaitsevaisuus muita ihmisiä kohtaan kasvaa. Jokainen voi tanssia, juuri sellaisena kuin on.

5. Tanssiminen on hauskaa!

Tottakai, kun itse olen tanssimiseen hurahtanut haluan jakaa tätä ilosanomaa kaikille 😉 Koen, että tanssimisesta on monenlaisia hyötyjä ja sen lisäksi se on hyvällä tavalla addiktoiva harrastus. Jos pitäisi karrikoida kyllä minä mieluummin menen milloin tahansa tanssimaan, kuin ryyppäämään baariin. Minulle on ihan sama tanssitaanko yksin vai parin kanssa. Minkä lajin valitset? Sen mistä tykkäät eniten, se mikä tuntuu sinulle parhaimmalta! Lajeja on hirmuinen määrä, ei kun testaamaan 😀 ja jos et tykkää ei se haittaa. Joku muu juttu sopii sinulle paremmin.

Kun puhutaan paritanssista, usein samalla tulee mieleen lavatanssit ja lavatanssimusiikki, ja koska Seinäjoen Tangomarkkinat ovat lähteneet tukemaan tätä projektia, kerrotaan mekin tottakai nuorille hieman lavatanssikulttuurista. Uskon että lavatanssikulttuuri tulee muuttumaan, tai sen pitää muuttua, mikäli tansseihin halutaan nuoria. Tulevaisuudessa pitää miettiä mikä vetää nuoria, käydä niissä tanssipaikoissa joissa nuoria käy, ottaa sieltä hyvät käytänteet, uusiutua ja muokata omaa toimintaansa sen mukaan.

Jos itse mietin mitkä asiat vaikuttavat siihen minne lähden tanssimaan… Minähän katson tätä sitten siitä näkökulmasta, että koko ikäni olen tanssinut discoissa, ja ensimmäisen kerran minut vietiin tanssilavalle 25 vuotiaana. Täytyy sanoa, että se oli aikamoinen kulttuurishokki. Lavatanssit ovat hieman erilaiset, kuin esim. bileet (salsa, blues,westi jne). Missä ovat isoimmat eroavaisuudet jotka olen huomannut? Jokainen tekee itse päätöksensä siitä mistä pitää.

Millä tavalla haetaan? Onko tarkat vuorot vai vapaampaa?

Tanssitaanko 1 vai 2 kappeletta saman parin kanssa?

Millainen yhteisö paikalla on, toivotetaanko uudet tervetulleksi?

Millainen musiikki soi?

Millaista/ millaisia tansseja tanssitaan?

Mikä on paikan  keski-ikä?

Kuinka suvaitsevaisia ihmiset ovat? Voitko olla oma itsesi ja tanssia niin kuin haluat?

Yhteenvetona voi kai sanoa, mikäli nuoria halutaan tanssin pariin pitää miettiä millainen heidän maailmansa on NYT ja vastata siihen tarpeeseen, ei yrittää puristaa nuoria johonkin vanhaan muottiin.

Se mitä on joskus ollut, ei välttämättä toimi enään nykyään 😉

Toivota onnea meille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.