dance, paritanssi, tanssi

Todays novice is tomorrows advance!

Miten tanssitaitoa kasvatetaan? Voi, tuo taitaa olla loputon keskustelunaihe.

Miten minun mielestäni kasvatetaan tanssitaitoa? Perustekniikalla.

Aloitteleva tanssija, tulee yleensä avoimin mielin tanssikurssille. Kuuntelee opetusta, yrittää parhaansa ja kehittyy. Yleensä naiset /seuraajat kehittyvät alkeiskurssilla nopeammin, kuin miehet/viejät. Siihen on täysin luonnollinen selitys. Miehet joutuvat miettimään monia uusia asioita yhtäaikaa, naiset pääsevät hieman helpommalla tanssiuran alkuvaiheessa. Joskus sen vuoksi, kun naiset keskittyvät ainoastaan omaan perustekniikkaansa ja seuraamiseen, tulee mielikuva, että miehet oppivat hitaammin tai ovat muuten vaan tanssillisesti lahjattomampia. Kuitenkin alkeiskurssilla miesten tehtävänä on opetella oma perustekniikka, vienti, hahmottaa kuviot ja ympäröivät muut tanssijat. Ei ihan helppo homma!  Haluaisinkin varsinkin seuraajien tiedostavan tämän. Ja jos joku muuta väittää suosittelen kokeilemaan viemistä, antaa täysin uuden näkökulman tanssimiseen ja omaan osaamiseensa.

Alkeet ja perustekniikan treenaaminen on se mikä vie tanssitaitosi eteenpäin. Usein ihmiset ajattelevat, ”Minä osaan perusaskeleen ja pari kuviota, minun pitää varmasti siirtyä seuraavalle tasolle, alkeissa en enään opi mitään.” Väärin! Alkeita/ perustekniikkaa et voi koskaan opetella liikaa. Itse pyrin edelleen käymään alkeistunneilla aina välillä, koska kuulen jo tutut asiat aina hieman uudella tavalla. Joka kerta opin jotain. Perustekniikkaa harjoittelemalla  kaikki mielettömät kuvio härvelit onnistuvat, ja ne jopa tuntuvat molemmista mukavalta. Alkeissa/perusteita harjoittelemalla oma tanssitaitosi kasvaa koko ajan, ja hyvät tanssijat treenaavat perustekniikkaa edelleen, uudestaan ja uudestaan. Perustekniikassa pitäisi treenata lajille tyypillistä liikkumista, askeltekniikkaa, vientiä-seuraamista, oman kropan kannattelua, tasapainoa ja pyörimistekniikkaa. Aikamoinen määrä asioita, joita ei opita parissa tunnissa. Kuinka monta tuntia mielestäsi tarvitsisit noiden asioiden oppimiseen? Tanssitaito kehittyy, kuin palapeli, pienissä osissa, hakemalla oikeita paloja paikoillee. Kun osaat tanssia perusteita yksin ja hallitset itsesi, ilman että tarvitset paria koko ajan kädestä pitämään, olet jo aika pitkällä tanssiurallasi. Hyvä perustekniikka tekee tanssimisesta miellyttävää myös hieman aloittelevammankin parin kanssa. Täh jos toinen ei osaa niin minkäs teet?

No ei aivan. Minua itseäni sieppaa aika lailla, kun kuulen lauseen, yleensä naisten suusta ”Ei minun tarvitse kursseilla käydä, kun mies vie hyvin niin kyllä minä osaan seurata.” Voi hyvänen aika. Kun mies on tarpeeksi hyvä osaa hän paikata kaikki naisen tekemät virheet ja vielä onnistuu tuottamaan naiselle miellyttävän tanssikokemuksen. Hieno juttu!  Mutta ei se taida tanssitaitoa parantaa, vai miten on 😉 Hyvään tanssiin tarvitaan aina kaksi ihmistä. Omille oppilailleni opetan, että taitavampi tanssija korjaa heikompi tasoisen virheitä, jotta tanssi on mukavaa molemmille. Myös taitavampi nainen pystyy kompensoimaan ja auttamaan aloittelevampaa viejää omalla hyvällä perustekniikalla. Ja missään nimessä en tarkoita, että nainen lähtee viemään. Se että naisille hoetaan alkeissa, ”että naiset vaan seuraa” antaa minusta aavistuksen väärän kuvan. Kyllä, naisen tehtävä on seurata, mutta ei aivottomana, vaan tuoden 50% tanssiin, tehden oman osuutensa. Näin tanssista tulee enemmän tasavertaista, jossa kummallakin on oma tärkeä roolinsa.

Hyvällä perustekniikalla, pärjäät tansseissa, mutta myös ylemmän tason tunneilla. Seuraavien asioiden oppiminen on helpompaa ja kehittymisesi on pysäyttämätöntä. Hyvän perustan päälle rakennetaan pilvenpiirtäjätkin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.